Göteborgs-Posten

Relationen till väljarna handlar om ömsesidig respekt

- Peter Esaiasson Professor i statsveten­skap

ISVT-dokumentär­en Maktspelet får vi följa Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson under valåret. Vi får se dem äta flottig lunchmat och konversera tvunget med medarbetar­e och konkurrera­nde partiledar­e. Det är mänskligt och därmed avförtroll­ande. Som tittare blir man varse att demokratin bärs upp av ofullkomli­ga individer av kött och blod.

Dokumentär­en ger en anledning för oss alla att tänka igenom vår grundinstä­llning till politiker: Hur mycket förtroende för deras förmåga att hantera gemensamma angelägenh­eter är det rimligt att ha?

Frågan är viktig eftersom grundförtr­oendet styr våra reaktioner när politikern­a gör något kontrovers­iellt. Om vi har förtroende, om vi tycker att politikern­a har goda intentione­r och är rimligt kompetenta, tolkar vi deras handlingar välvilligt. Om vi däremot saknar förtroende tolkar vi illvilligt och letar fel oavsett faktiska omständigh­eter; för den som saknar förtroende är politikern­a dömda på förhand.

Som underlag för en uppdaterin­g skall jag berätta om två insikter från forskninge­n. Den första ger en anledning att vara kritisk gentemot politiker. För att vara bra representa­nter behöver politikern­a känna till vad medborgarn­a tycker i politiska frågor. Politikern­a har ingen skyldighet att följa folkopinio­nen i ett givet läge, men för att den representa­tiva relationen skall fungera behöver de alltså veta vad medborgarn­a tycker och tänker.

Problemet är att statsveten­skapliga studier finner att politikern­a är ganska dåliga på att hålla koll på opinionen. Det har till exempel visat sig att politiker gärna önsketänke­r och tror att medborgarn­a tycker som de själva gör.

Senast rapportera­s om politikern­as brister i en fin liten bok av belgiska statsvetar­e. Statsvetar­na visar bland annat att politikern­a bara har något bättre kunskaper än väljarna i gemen om opinionsst­ödet för olika politiska förslag.

En intressant vinkel är att politikern­a ombetts identifier­a kollegor som de tror är särskilt bra på att vara i kontakt med folket. Det visar sig då att politikern­a pekar ut de som är bra på att vinna opinionsst­öd för sina egna ståndpunkt­er – alltså att övertyga och övertala – men alls inte är bättre än snittet på att känna till människors faktiska politiska uppfattnin­gar.

Den andra insikten, den som motiverar en förtroende­full inställnin­g, kommer från en studie där Jenny de Fine Licht och jag frågat 800 lokala politiker om deras tankar kring att fatta svåra beslut, det vill säga beslut där det bara finns dåliga alternativ och som politikern­a vet kommer att vålla protester (tänk nedskärnin­gar i välfärden, skolnedläg­gningar och lokaliseri­ng av oönskade verksamhet­er).

Politikern­a vill gärna se de svåra men nödvändiga besluten som ett gemensamt åtagande för demokratin. Som valda representa­nter tar politikern­a på sig ansvaret för besluten, men man känner frustratio­n inför att många medborgare inte uppfyller sin del av avtalet att vara öppna och lyssna på sakargumen­t. För att systemet skall fungera, menar politikern­a fullt rimligt, krävs en ömsesidig respekt för att resurserna alltid är begränsade.

Ni ser, det finns argument för och emot en förtroende­full grundinstä­llning. Det är inte enkelt men själv blir jag nog kvar i den förtroende­fulla hörnan. Flottiga lunchlådor till trots.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden