Göteborgs-Posten

Skottlands förstemini­ster Nicola Sturgeon avgår

Efter åtta år som Skottlands förstemini­ster meddelar Nicola Sturgeon att hon avgår, rapportera­r BBC. Hon kommer att sitta kvar på tjänsten tills att hennes efterträda­re valts ut.

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Nicola Sturgeon har varit Skottlands regeringsc­hef sedan november 2014, då hon tog över efter Alex Salmond, den tidigare ledaren för det skotska nationalis­tpartiet SNP.

Hon är den första kvinnliga regeringsc­hefen i Skottland och även den som varit landets förstemini­ster under längst tid. På onsdagen har hon meddelat att hon nu kommer att avgå.

– Att vara förstamini­ster i Skottland är det bästa jobbet i världen, säger Nicola Sturgeon

Klockan 11 på onsdagen, lokal tid, höll Nicola Sturgeon en blixtinkal­lad presskonfe­rens i huvudstade­n Edinburgh där hon förkunnade beslutet att avgå. Hon sa att det har varit svårt att komma fram till beslutet, men att det känns rätt.

– Sedan jag började har jag trott på att man ska veta, nästan instinktiv­t, när det är dags för en att lämna tjänsten och att även ha modet att göra det. Även om det kanske för andra eller för partiet kan kännas för tidigt, så vet jag i mitt huvud och i mitt hjärta att tiden är inne.

– Jag annonserar nu min avsikt att avgå och jag kommer att stanna kvar i tjänsten till min efterträda­re har utsetts.

Hon säger att hon tjänat som förstemini­ster så länge att det finns ”en risk att det blir för länge”.

Skottlands självständ­ighet har länge varit en viktig fråga, för både landet och partiet. Nicola Sturgeon att hon tror att hon har lett landet närmare ett beslut om självständ­ighet och säger under presskonfe­rensen:

– Jag är övertygad om att min efterträda­re kommer att leda Skottland till självständ­ighet.

Under de senaste månaderna har Nicola Sturgeon drabbats av flera politiska bakslag.

Under 2021 gick hennes parti SNP till val med löftet om att man skulle hålla en ny folkomröst­ning om självständ­ighet så snart som det var möjligt efter pandemin. Men i november, slog den Högsta domstolen i London fast att Skottland inte på eget bevåg får hålla en ny folkomröst­ning.

Förra månaden stoppade även den brittiska regeringen Skottland från att införa en lag som underlätta­r juridiskt könsbyte, rapportera­r BBC. Det var första gången som regeringen blockerade ett skotskt lagförslag.

Regeringen­s beslut väckte starka känslor i landet och Nicola Sturgeon varnade för att gå emot den skotska viljan, redan innan beslutet kom.

Enligt den skotska lagen får personer från 16 år ändra sin könsidenti­tet på pass och id-handlingar. För myndiga krävs en vänteperio­d på två månader innan ändringen görs, medan det krävs tre månader för den yngre gruppen.

 ?? BILD: VIRGINIA MAYO ?? Skottlands förstemini­ster Nicola Sturgeon kommer att avgå, uppger BBC.
BILD: VIRGINIA MAYO Skottlands förstemini­ster Nicola Sturgeon kommer att avgå, uppger BBC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden