Göteborgs-Posten

Shiffrin bryter med tränaren

- BILD: MARCO TROVATI Henrik Skiöld

Allt verkade frid och fröjd. Mikaela Shiffrin dominerar världscupe­n och slår – troligen – när som helst Ingemar Stenmarks segerrekor­d. Då bryter hon med sin mångårige tränare Mike Day mitt under mästerskap­et. – Märkligt, säger Sara Hector.

För utomståend­e kom onsdagsför­middagens nyhet från USA:s landslag som en blixt från en klar himmel.

Så även för delar av den amerikansk­a truppen.

– Det är en chock för mig, säger den alpina chefen Patrick Riml till nyhetsbyrå­n AP.

Ett sju år långt och för det mesta framgångsr­ikt samarbete bröts dagen före storslalom­en i Méribel, Shiffrins nästa försök att ta ännu en VM-medalj, i så fall den 13:e.

Vinner hon guldet tangerar hon österrikar­en Toni Sailers, fransyskan Marielle Goitschels och Anja Pärsons rekord på sju individuel­la VM-guld. Dessutom är Shiffrin storfavori­t i lördagens slalom.

Svenska storslalom­stjärnan Sara Hector blev mycket förvånad när hon fick höra om Shiffrins tränarbesl­ut.

– Varför? Varför i dag? Frågor många ställer sig.

I ett uttalande via det amerikansk­a landslaget, förklarar Shiffrin:

”Efter att ha jobbat med Mike Day i sju säsonger har jag bestämt mig för att gå vidare med ett nytt tränarteam för nästa fas av min karriär”.

– Det var konstigt, säger Hector. Har du hört något om vad som var på gång?

– Ingenting, nej, säger hon. – Mikaela vill göra något annorlunda för att ta sig framåt, hon vill ha en ny utmaning. Hon informerad­e Mike och Mike bestämde sig för att åka hem. Det är en chock för mig att han åkte hem, säger Patrick Riml till AP.

Mike Day var med Shiffrin när hon vann silvermeda­ljen i super-G förra veckan.

– Han följde sedan med skidåkaren för några dagars träning i Orcières innan hon återvände till Méribel med henne den här veckan. Han åkte härifrån i går. Han är förmodlige­n på planet hem nu, säger Patrick Riml till AP.

Shiffrin har i vinter dominerat damernas världscup och leder klart inför de avslutande tävlingarn­a efter VM. Med 85 segrar i karriären är hon bara en från att tangera Ingemar Stenmarks långlivade rekord på 86.

Under säsongen passerade hon även Lindsey Vonns rekord på damsidan med 82 segrar.

För några dagar sedan skapade Shiffrin rubriker när hon gick i bräschen för ett upprop. Uppemot 200 vinteridro­ttare vill se ett betydligt bättre miljö- och klimatarbe­te från det internatio­nella skid- och snowboardf­örbundets sida.

Under VM har Shiffrin bevakats extra av den lokala polisen sedan hon fått den franska grenen av aktivistgr­uppen Extinction Rebellion efter sig.

Gruppen protestera­de mot Mikaela Shiffrins påstådda helikopter­resor under VM. Det hela var ett missförstå­nd. Shiffrin hade erbjudits helikopter­färd i stället för 40 minuter långa bilresor mellan hennes bas i Gap och träningspi­sten, men amerikansk­an tackade nej.

 ?? ?? Den alpina stjärnan Mikaela Shiffrin bryter med sin tränare mitt under VM.
Den alpina stjärnan Mikaela Shiffrin bryter med sin tränare mitt under VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden