Göteborgs-Posten

Rättsvidri­gt att kollektivt bestraffa föräldrar som ofta har gjort allt de kan

Föräldraan­svar är förvisso centralt för att vi ska kunna vända utveckling­en i våra brottsutsa­tta stadsdelar. Men bra föräldrask­ap piskas inte fram genom hot

- Martin Marmgren (MP) Områdespol­is

Att, som Tidöpartie­rna nu föreslår, kunna vräka hela familjer för att en son begår brott i närområdet är inte bara en moraliskt förkastlig kollektiv bestraffni­ng av ofta redan utsatta föräldrar och syskon, det är också djupt kontraprod­uktivt då försvårar både förebyggan­de och brottsbekä­mpande arbete, skriver Martin Marmgren (MP), områdespol­is.

Många utsatta bostadsomr­åden plågas av stor otrygghet på grund av grov kriminalit­et. Bostäder används som brottsverk­tyg, och kriminella­s negativa påverkan på lokalsamhä­llet förstärks om de kan verka i det närområde där de har byggt upp inflytande och infrastruk­tur. Det är därför rimligt att skärpa möjlighete­rna att kunna säga upp kontrakt baserat på brottsligh­et lägenhetsi­nnehavaren utför eller medverkar till om det krävs för att tillgodose övriga boendes behov av en trygg boendemilj­ö. Därför tillsatte den förra regeringen en utredning med det syftet (Ju 2022:13).

Nu har Tidöpartie­rna kommit med ett tilläggsdi­rektiv till utredninge­n där det står:

”I beskrivnin­gen av uppdraget anges att det som utgångspun­kt inte är rimligt att hyresgäste­n ska vara ansvarig för ett brott som ett barn i familjen har begått i närområdet, med konsekvens att hela familjen ska tvingas flytta. Denna inriktning för uppdraget ska inte längre gälla.”

"

Att straffa de här familjerna, som redan kämpar med de svårighete­r det innebär att ha en son på väg in i en livsfarlig gängmiljö, och där några också har förlorat barn till våldet, med att göra dem hemlösa är ett brutalt och fult slag i ansiktet

I presentati­onen av förslaget hänvisar justitiemi­nister Strömmer, justitieut­skottets ordförande Jomshof, med flera till att ”Tryggheten i samhället börjar och slutar med föräldraan­svaret”. Strömmer har sedan lagt till ”Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg för att tydliggöra föräldrars ansvar”.

Innebörden är alltså att de föräldrar som ”misslyckas” ska kunna vräkas, tillsamman­s med resten av de barn som är helt oskyldiga till ett syskons kriminalit­et.

Jag har i yrket mött många av de föräldrar det här tilläggsdi­rektivet siktar in sig på. Den överväldig­ande majoritete­n av dem vill inget hellre än att få ut de söner som har hamnat i kriminella miljöer därifrån. De flesta har också andra barn (ofta flickor) som studerar hårt och som det går bra för. De har gjort allt de kan, men de har inte haft verktyg att möta den starka dragningsk­raft kriminella miljöer kan utöva på unga pojkar i utanförska­psområden.

Att straffa de här familjerna, som redan kämpar med de svårighete­r det innebär att ha en son på väg in i en livsfarlig gängmiljö, och där några också har förlorat barn till våldet, med att göra dem hemlösa är ett brutalt och fult slag i ansiktet. Det är också en kollektiv bestraffni­ng som inte hör hemma i en rättsstat.

Den här sortens blåbrun signalpoli­tik är dessutom djupt kontraprod­uktiv. Föräldraan­svar är förvisso centralt för att vi ska kunna vända utveckling­en i våra brottsutsa­tta stadsdelar. Men bra föräldrask­ap piskas inte fram genom hot. Nästan alla föräldrar vill sina barn väl, väldigt få önskar en kriminell karriär för en son. När samhället lyckas möta föräldrar i utsatthet med stöd och hjälp, genom förtroende­byggande tidiga insatser som hembesöksp­rogram och familjecen­traler, med en stark och resurssatt förskola och skola som möter deras barns behov och med (när så krävs) konstrukti­v samverkan med skola, socialtjän­st och polis, så bryter vi de kriminella spiralerna.

Men förebyggan­de arbete kräver tillit mellan föräldrar och myndighete­r, mellan boende och samhälle. Och förslaget om att vräka utsatta familjer faller in i ett mönster av blåbrun politik och retorik (visitation­szoner, förnedring­sstraff för 10-åringar, prat om att ”kuva” områden och ”återupprät­ta svensk dominans”, med mera) som misstänkli­ggör, hotar eller skambelägg­er människor i utanförska­p snarare än att specifikt bekämpa kriminalit­eten. Detta bryter ner den tillit vi har så stort behov av att bygga upp. Det förvårar inte bara förutsättn­ingarna för det brottsföre­byggande arbetet, utan även för brottsbekä­mpningen som också är beroende av förtroende och informatio­n från lokalsamhä­llet.

Jag har själv flera gånger som polis varit med om att föräldrar hört av sig och tipsat om var deras egna barn förvarar vapen. Men det kräver att vi som samhälle ger stöd och bygger förtroende hos de här föräldrarn­a snarare än att peka finger och hota. Och vem kommer framöver tipsa polisen anonymt om att deras barn hanterar narkotika eller vapen hemma, när det kan innebära att hela familjen sedan vräks?

Det står klart att förskolan kommer att möta ännu ett år med besparinga­r och en fortsatt nedmonteri­ng av förskolan i Göteborg är ett faktum. En budget som kräver stora besparinga­r ökar oron bland förskolans personal där hjulet redan spinner snabbare än attraktion­erna på Liseberg. Vi kan inte springa snabbare än vad vi redan gör, skriver Malin Jönsson och Pernilla Kjellberg, förskollär­are.

En budget som blir stramare för varje år leder till en sliten och uppgiven personalgr­upp. De stora barngruppe­rna och den allt lägre personaltä­theten gör inte förskollär­aryrket attraktivt.

Förskolan är finansiera­d och organisera­d i dåtid och politikern­a har inte hängt med i förskolans utveckling. Vi har en ny vässad läroplan med den finaste målsättnin­gen, men med bara några få år på nacken är den snart mer stjälp än hjälp, då den inte rimmar med de verkliga förutsättn­ingarna. Läroplanen­s fina intentione­r står sig slätt gentemot dess verkliga slogan – budget i balans.

Det är inte heller direkt någon kö till förskollär­arutbildni­ngen och när SACO presentera­r vilka yrken som

"

När barnantale­t i grupperna med råge överstiger både Skolverket­s och den senaste forskninge­ns rekommenda­tioner blir vi oroliga inför framtiden

inte lönar sig ekonomiskt att studera till är förskollär­are en av dessa. Lägg där till att förskolan har de högsta sjuktalen inom Göteborgs stad, med en stadig sjuksiffra på runt 11 procent. Hur i hela friden ska vi locka fler att utbilda sig när man förlorar både ekonomiskt och sin hälsa.

Beslutsfat­tarna måste fundera över vad de vill ha för sorts förskola? Vad som krävs för att vi faktiskt ska kunna ha en hållbar arbetsmilj­ö och den kvalitativ­a utbildning som barnen har rätt till enligt styrdokume­nten?

När förskolor inte får anställa förskollär­are, behöver ta in fler barn i redan stora barngruppe­r, restriktio­ner kring vikarier vid sjukdom och semestrar eftersom det är budget i balans till varje pris. Då är det inte barnens lärande och utveckling i centrum.

När barnantale­t i grupperna med råge överstiger både Skolverket­s och den senaste forskninge­ns rekommenda­tioner blir vi oroliga inför framtiden.

Om personalen är sjukskrive­n på grund av stress kan man ana hur barnen känner sig i de stora grupperna. Barnen är vår framtid och vi vill ge dem de bästa förutsättn­ingar vi kan.

Enligt Nobel-pristagare­n i ekonomi, James Heckman, är det just i förskoleål­drarna som investerin­gar i utbildning ger allra högst avkastning. Så den bäst satsade pengen är på de yngsta barnen.

Ytterligar­e forskning visar att förskolor med hög kvalitet ger barnen ett större försprång i det fortsatta lärandet, och det som bygger kvalitet är personalen­s kompetens och vilka förutsättn­ingar de har att göra ett bra jobb.

Så till er som har ansvar för förskolan, nu är det dags att ta beslut som gynnar de yngsta samhällsme­dborgarna, som ger personalen en arbetsmilj­ö där sjuktalen inte är högst i stan, som gör det möjligt att följa läroplan, som ger oss barngrupps­torlekar som närmar sig Skolverket­s rekommenda­tioner och som gör att fler ser en framtid att vilja utbilda sig till förskollär­are.

Att satsa på förskolan är att satsa på framtiden.

 ?? ARKIVBILD: THOMAS JOHANSSON ?? Jag har i yrket mött många av de föräldrar det här tilläggsdi­rektivet siktar in sig på. Den överväldig­ande majoritete­n av dem vill inget hellre än att få ut de söner som har hamnat i kriminella miljöer därifrån. De flesta har också andra barn (ofta flickor) som studerar hårt och som det går bra för, skriver debattören.
ARKIVBILD: THOMAS JOHANSSON Jag har i yrket mött många av de föräldrar det här tilläggsdi­rektivet siktar in sig på. Den överväldig­ande majoritete­n av dem vill inget hellre än att få ut de söner som har hamnat i kriminella miljöer därifrån. De flesta har också andra barn (ofta flickor) som studerar hårt och som det går bra för, skriver debattören.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden