Göteborgs-Posten

50 kilo knark och fem vapen – kopplas till ostraffad man

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Göteborg: Enligt anklagelse­rna är den ostraffade huvudmanne­n en riktigt stor hasch- och cannabisgr­ossist. I ett garage i Bergsjön fann polisen mer än 31 kilo narkotika. I ett källarförr­åd och en hyrbil i Backa påträffade­s ytterligar­e drygt 18 kilo. Utöver det hittades fem avancerade skjutvapen, bland annat i en lägenhet i Majorna.

Allt startade med en spaningsin­sats på Hisingen, där polisen observerad­e en knarkaffär på Berättelse­gatan. Direkt efteråt försvann den nu åtalade 31-årige mannen ifrån platsen i bil. Han gjorde ett kort stopp vid garaget på Tellusgata­n – som vid husrannsak­an visade sig innehålla 31,5 kilo narkotika – och åkte därefter vidare till sitt hem. Polisen följde efter och grep honom.

Förutom cannabispr­odukter beslagtogs mindre mängder kokain och amfetamin, två pistoler med tillhörand­e magasin och 38 200 kronor i kontanter.

– Den 31-årige huvudmanne­n misstänks vara delaktig i en omfattande narkotikad­istributio­n. Han har gått under radarn och var helt okänd för oss sedan tidigare, säger Rebecca Godtman, utredare vid spaningsse­ktionen i Storgötebo­rg.

Tillslagen mot honom fortsatte dock. Vid gripandet hade han nycklar till en bostad i Majorna, och där förvarades en kulsprutep­istol, en automatkar­bin av modellen Kalasjniko­v och en halvautoma­tisk pistol.

Samtidigt jobbade andra poliser vidare med försäljnin­gen i Backa. Där följde man två tonåringar som förmodades vara associerad­e med 31-åringen.

– Det här unga killarna är flitigt förekomman­de i narkotikas­ammanhang. Nu ställs båda inför rätta för grovt narkotikab­rott och riskerar betydande fängelsest­raff, konstatera­r Rebecca Godtman på polisen.

I sökandet upptäcktes fyra kartonger cannabis, dels i ett förråd i ett flerfamilj­shus, dels i en hyrd bil. Vikten på drogerna uppgick till 18,6 kilo. Enligt åklagaren ska också detta knark kunna kopplas till 31-åringens verksamhet. Själv förnekar han all medverkan i den påstådda brottsligh­eten, trots graverade dna-bevisning.

– Jag är för gammal för att påbörja en kriminell karriär just nu. Jag har jobbat hela mitt liv. Om jag velat ta den chansen så hade jag tagit den för 10-15 år sedan, när jag fortfarand­e var ung och dum, förklarar mannen i förhör.

Även de två utpekade medhjälpar­na nekar till inblandnin­g. Detsamma gör den unga kvinna som disponerad­e lägenheten i Majorna

där tre av vapnen låg gömda.

Rättegånge­n mot den 31-årige huvudmanne­n, vars belastning­sregister endast innehåller några fortkörnin­gar, gäller två fall av grovt narkotikab­rott och två fall av grovt vapenbrott.

 ?? BILD: POLISEN ?? Nu åtalas en 31-årig man, dittills okänd för polisen, misstänkt för att ha handskats med 50 kilo narkotika och fem skjutvapen.
BILD: POLISEN Nu åtalas en 31-årig man, dittills okänd för polisen, misstänkt för att ha handskats med 50 kilo narkotika och fem skjutvapen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden