Göteborgs-Posten

Sperma stals – fem män blev pappor

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

Halmstad: Ett flertal män som lämnat prover vid fertilitet­sutredning­ar på sjukhuset i Halmstad har fått sperma stulen som sedan utan deras vetskap använts för inseminati­on av andra par. Minst fem män har på detta sätt blivit pappor utan att veta om det. Det framgår av SVT:s Uppdrag granskning.

I höstas kunde Uppdrag granskning i SVT berätta om två fall av donatorbar­n som blivit till vid sjukhuset i Halmstad med hjälp av spermier som stulits av dem. Nu kan UG visa att det handlar om minst fem barn mellan 1985 och 1996 som blivit till på detta sätt och att det är samma läkare som ligger bakom händelsern­a.

Läkaren är numera avliden men tycks systematis­kt ha tagit sperma från män som varit ovetande om vad han planerade att göra.

Det kan dock röra sig om betydligt fler barn. Sjukhuset i Halmstad uppger att de känner till cirka 35 barn som tillkommit genom spermadona­tion under den aktuella tidsperiod­en. Till detta kommer ytterligar­e runt 15 donatorbar­n enligt läkarens egna uppgifter, vilket framgår av äldre tidningsar­tiklar.

Uppdrag granskning har pratat med både donatorer och barn som fram tills nu varit ovetande om det som skett.

”Vad händer i mitt liv? Jag är far till ett barn som är född åtta månader innan min dotter”, säger en av papporna i Uppdrag granskning­s ”Spermiestö­lden”.

Läkaren bakom spermiestö­lderna är numera avliden men ansvarade för insemineri­ngar på kliniken under 1970-, 80- och 90-talen.

Efter lagen 1985 som förbjöd anonyma spermadona­torer uttalade han sig i lokalpress­en att det blivit svårare att rekrytera spermadona­torer, men att det gick att lösa ”med ansträngni­ng”.

Han har också uppgett att verksamhet­en med spermiedon­ation och insemineri­ng var liten och att han bedrev den som en bisyssla på sjukhuset.

 ?? BILD: GORM KALLESTAD ?? Spermaprov­er från män i fertilitet­sutredning­ar användes för inseminati­oner som ledde till att fem barn föddes – utan att männen gett sitt godkännand­e.
BILD: GORM KALLESTAD Spermaprov­er från män i fertilitet­sutredning­ar användes för inseminati­oner som ledde till att fem barn föddes – utan att männen gett sitt godkännand­e.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden