Göteborgs-Posten

Ryssland och Ukraina nekar till inblandnin­g

- Andreas Granath och TT andreas Granath@gp.se

Sverige/Världen: Tidigt antyddes att Ryssland skulle kunna ligga bakom sprängning­arna av gasledning­arna Nord Stream 1 och 2. Nu kommer uppgifter som skulle kunna peka mot pro-ukrainska grupper. Båda länderna nekar till inblandnin­g.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak skriver på Twitter att Ukraina inte har något med ”missödet” i Östersjön att göra. Han säger sig inte känna till något om ”pro-ukrainska sabotagegr­upper”, vilka nämns i en artikel i The New York Times som bygger på anonyma källuppgif­ter.

På EU:s informella försvarsmi­nistermöte i Stockholm, fick Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov också frågor om påståenden­a om att Ukraina skulle ha legat bakom attacken.

– Det är ju en komplimang till våra specialsty­rkor, men vi har inget med den aktivitete­n att göra, säger han.

Även från Kreml kommer förnekande­n och misstro kring de nya uppgiftern­a.

– Det är uppenbart att personerna som iscensatte denna attack gjorde det som en avlednings­manöver. Det handlar om en välko ordinerad mediekampa­nj, säger president Vladimir Putins talesperso­n Dmitrij Peskov till den statligt kontroller­ade nyhetsbyrå­n Ria.

– Hela den här historien är märklig, det osar monstruöst brott, säger Peskov.

Ryssland kritiserar också att landet hålls utanför de utredninga­r som pågår i Danmark, Tyskland och Sverige.

Tysklands försvarsmi­nister Boris Pistorius varnar för att det kan röra sig om en så kallad ”false flag-operation”.

– Det kan lika gärna vara en falsk aktion för att flytta skulden till en ukrainsk grupp och få det att se ut som att de har utfört den. Sannolikhe­ten för det ena eller det andra är ungefär lika hög, säger han i en intervju med Deutschlan­dfunk.

Utifrån de uppgifter som har publicerat­s kan man ännu inte dra några slutsatser, menar Pistorius.

– Vi måste avvakta och se vad som verkligen kan bekräftas. Att nu hypotetisk­t kommentera ”Tänk om ...” är nu enligt min mening meningslös­t. Det måste redas ut.

Frågan kan vara extra känslig i Tyskland, där befolkning­en är delad kring om Tyskland borde skicka vapen till Ukraina eller arbeta för en fredsförha­ndling med Vladimir Putins Ryssland.

 ?? BILD: VALERY SHARIFULIN ?? Vladimir Putins talesperso­n Dmitrij Peskov.
BILD: VALERY SHARIFULIN Vladimir Putins talesperso­n Dmitrij Peskov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden