Göteborgs-Posten

Ännu mer snö väntas falla i Västsverig­e

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Västsverig­e: Gårdagen bjöd på strålande solsken. Men i dag väntas nästa snöfall dra in över Göteborg och Västsverig­e. Nu varnar SMHI för kraftigt snöfall som åter kan ställa till det.

Måndagens och tisdagens snöoväder drog under gårdagen vidare från Göteborgso­mrådet till Stockholms­området. I Västsverig­e och Göteborg blev det i stället strålande solsken. Men på torsdagsmo­rgonen tätnar molnen, och under dagen väntas mer snö.

– Men det är osäkert hur mycket snö det blir, säger Marie Staerk på SMHI.

Från och med i dag klockan 12 fram till fredag morgon går SMHI ut med ytterligar­e en varning, för kraftigt snöfall. Det är en gul varning vilket betyder att trafiken kan påverkas och framkomlig­heten begränsas. Det är också risk för förseninga­r och inställda avgångar inom kollektivt­rafiken, liksom risk för elstörning­ar.

Varningen gäller stora delar av Västra Götland, norra Halland och södra Bohuslän, och totalt kan det falla 5-10 centimeter snö, lokalt så mycket som 15-20 centimeter.

Det är ovanligt kallt för årstiden, vilket betyder att snön kan ligga ett tag till. De kommande nätterna blir kalla, men under dagarna kan det bli någon enstaka plusgrad.

– Det är svårt att säga hur länge snön får ligga. I innerstade­n smälter den kanske lite mer än i närområdet.

Den som längtar efter att få tillbaka vårvädret kan få vänta. De kommande tio dagarna ser det ut att bli som mest några ynka plusgrader, så våren tycks vara på paus ett tag till.

Inför måndagens och tisdagens snöfall sade SMHI:s meteorolog till GP att det kunde komma upp emot 30 centimeter snö, men med stora lokala variatione­r. SMHI:s olika mätstation­er visar just att snömängder­na varierat rejält. Mest snö i Västsverig­e – och i hela landet – föll i Falköping. Här kom 35 centimeter. Även exempelvis Uddevalla fick mycket snö: 27 centimeter, medan Skövde fick 23 centimeter.

I Göteborg snöade det inte lika mycket, även om det har varierat rejält. Mätstation­en på Heden mäter att det kommit sju centimeter snö.

 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Gårdagen var solig, men i dag ska det snöa igen.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Gårdagen var solig, men i dag ska det snöa igen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden