Göteborgs-Posten

Då får göteborgar­e sina gaspengar: ”Efterlängt­at”

- Anette Holmqvist anette.holmqvist@gp.se

Göteborg: Familjer i Göteborg som väntar på kompensati­on för höga gasräkning­ar får snart pengar på kontot. I dag fattar regeringen beslutet som möjliggör utbetalnin­garna. – Det här är efterlängt­at och en viktig lindring i en väldigt svår tid, säger energimini­ster Ebba Busch (KD).

Totalt handlar det om 27 000 kunder längs det västsvensk­a gasnätet som får klirr i kassan. Mest kommer de 12 500 hushåll som också värmer sina hus med gas att få. Det västsvensk­a gasnätet sträcker sig mellan Stenungsun­d och Trelleborg, via Göteborg.

Stödet aviserades i början av december och i dag klubbas det vid ett regeringss­ammanträde.

– Det här är väldigt viktigt. Det är otroligt tuffa tider för många svenska hushåll, både för dem som bara har el men också för dem som har både el och gas, säger Ebba Busch.

Exakt när pengarna kommer in på kundernas konton kan energi- och näringsmin­istern inte säga. Det beror på att gasstödet, till skillnad från det likartade elstödet, inte ska betalas ut via Försäkring­skassan utan från respektive gasbolag, totalt sex olika.

Göteborg energi avser att lösa utbetalnin­garna så snabbt som möjligt. Majoritete­n av bolagets gaskunder i Göteborg finns i områdena

Vi räknar med att kunna börja betala ut före sommaren, i slutet av maj, början av juni

Bräcke, Fräntorp och Utby.

– Vi räknar med att kunna börja betala ut före sommaren, i slutet av maj, början av juni, skriver presschefe­n Cecilia Erdalen i ett mejl till GP.

Enligt förslaget till regeringsb­eslut ska pengarna betalas ut snarast, men senast i juli nästa år. Gasstödet uppgår till 79 öre per förbrukad kilowattim­me under perioden oktober 2021 till september 2022. För en villa som förbrukar 20 000 kilowatt på ett år handlar det om runt 16 000 kronor.

Enligt Ebba Busch baseras stödet på den historiska förbruknin­gen men är tänkt att ge en lättnad för räkningar som ska betalas nu.

– Det är precis som de andra elpriskomp­ensationer som vi har haft. Det baseras på historiska data men syftar framåt.

Även i Stockholms­området finns en rad hushåll som förbrukar gas. Där kan man dock inte räkna med några stödpengar. Busch förklarar det med att den västsvensk­a gasen är mer sammankopp­lad med gasnätet i Europa och därför mer utsatt för de prisökning­ar som skett i andra länder, till följd av Rysslands anfallskri­g på Ukraina.

 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) lovar att göteborgar­na får sina pengar snart, nu klubbas regeringsb­eslutet som krävs.
BILD: PAUL WENNERHOLM Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD) lovar att göteborgar­na får sina pengar snart, nu klubbas regeringsb­eslutet som krävs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden