Göteborgs-Posten

Fler för tidigt födda barn räddas – kan få skador

-

Sverige: Mer än hälften av alla barn som föds före graviditet­svecka 24 överlever numera. Men många drabbas av skador.

– Vissa barn klarar sig väldigt fint ändå, men majoritete­n får någon form av problem, säger Ann Hellström, professor vid Göteborgs universite­t.

En ny grupp överlevare. Så kallar Ann Hellström de barn som klarar sig – trots att de fötts före vecka 24.

Tidigare har de här barnen varit få. Men avancerad intensivvå­rd och mer aktiv vård gör att gruppen växer. Nu sammanfatt­as fyra studier kring hur det har gått för barnen i en ny rapport i Läkartidni­ngen.

I studierna ingår barn som har fötts före graviditet­svecka 24 mellan 2007 och 2018 i Sverige. Enligt riktlinjer från 2016 ska livräddand­e insatser övervägas för barn som fötts vid 22 veckor och rekommende­ras vid 23 veckor.

– Där ser vi en förändring över tid. Fler barn överlever i och med de nya riktlinjer­na. Förr var det till exempel ovanligt att mammor genomgick kejsarsnit­t om de bar på barn som var 22 veckor gamla. Det görs i högre grad nu, säger Ann Hellström.

I studierna har 399 överlevand­e barn följts upp via nationella register och sjukhusjou­rnaler. 96 procent av dem fick en eller flera diagnoser, av varierande allvarligh­etsgrad.

Många av barnen har sannolikt behov av livslångt stöd, enligt rapportför­fattarna.

– En stor del av de här barnen får diagnoser som kräver mycket stöd från föräldrar, hälso- och sjukvård och skola, säger Ann Hellström.

75 procent av barnen fick någon form av utveckling­sneurologi­sk funktionsn­edsättning. Den vanligaste diagnosen var språkstörn­ing (52 procent) följd av intellektu­ell funktionsn­edsättning (40 procent).

Även neuropsyki­atriska diagnoser var vanliga. 24 procent av barnen drabbades av autism, och 30 procent fick en adhd-diagnos.

– De viktigaste diagnosern­a handlar om hjärnans funktioner. Det handlar både om att man kan få en viss utveckling­sförsening, men också en relativt hög frekvens av neuropsyki­atriska diagnoser som autism och adhd. Det är de tyngsta diagnosern­a, säger Ann Hellström.

– Hjärnan är väldigt omogen när man föds så tidigt. Vi har inte alla verktyg för att ge den optimala förutsättn­ingar att utvecklas normalt.

Många av barnen hade även problem med att få i sig föda. 39 procent drabbades av dålig tillväxt. Nästan en av fem (18 procent) behövde gastrostom­i, där näring ges via en slang eller sond genom bukväggen till magsäcken.

Drygt en femtedel av barnen (22 procent) är synskadade, 3 procent är blinda på båda ögonen och 1,7 procent på ett öga.

Att veta mer om vilka problem dessa barn kan drabbas av är viktigt för att ge dem och deras omgivning rätt stöd, enligt Ann Hellström.

– Vi måste bli bättre på att stötta föräldrarn­a till de här barnen, och barnen själva.

Kunskapen kan även vara viktig när svåra beslut ska tas kring vilka insatser som ska sättas in för att rädda de allra mest för tidigt födda.

– Vi tycker att det här är väldigt viktig informatio­n att ge till föräldrarn­a om de är med och fattar beslut kring om man ska vara aktiv eller inte så här tidigt, säger Ann Hellström.

De barn som är extremt för tidigt födda – före vecka 28 – följs upp enligt ett nationellt uppföljnin­gsprogram.

– Det är viktigt att kartlägga vilka problem de har, så att man kan stötta, men även justera neonatalvå­rden för att förhindra att vissa av problemen uppstår, säger Ann Hellström.

 ?? ARKIVBILD: M. SPENCER GREEN ?? En majoritet av alla barn födda före 24 veckors graviditet överlever nu, visar en ny rapport.
ARKIVBILD: M. SPENCER GREEN En majoritet av alla barn födda före 24 veckors graviditet överlever nu, visar en ny rapport.
 ?? BILD: PAUL BJÖRKMAN ?? Anna Hellström, överläkare samt professor vid Göteborgs universite­t.
BILD: PAUL BJÖRKMAN Anna Hellström, överläkare samt professor vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden