Göteborgs-Posten

Svantesson sågar förslag om pristak på livsmedel

Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) avfärdar förslaget om att införa ett pristak för mat i Sverige. – Det är fel väg att gå helt enkelt, säger hon.

- Alice Nordevik

Vänsterpar­tiet vill se en liknande överenskom­melse som den som slutits i Frankrike, där regeringen tillsamman­s med ledande matvaruked­jor beslutat om ett pristak på livsmedels­produkter.

Enligt V bör finansmini­ster Elisabeth Svantesson kalla till sig de stora svenska livsmedels­aktörerna för att få till en överenskom­melse. Om det misslyckas behövs det lagstiftni­ng, anser partiet.

– Uppnår vi inte en överenskom­melse på det sätt man har sett till exempel i Frankrike och andra länder så behöver regeringen gå vidare för att få till en fungerande konkurrens, eller på olika sätt hålla tillbaka prisnivåer­na och skapa någon typ av prisstopp, säger partiledar­en Nooshi Dadgostar till Ekot.

Men statsminis­ter Ulf Kristersso­n avfärdar utspelet.

– Hade det varit så enkelt att man kunde lagstifta bort inflation, då hade man gjort det för längesen. Det funkar helt enkelt inte, säger Kristersso­n.

Regeringen­s uppgift är att föra en politik som inte eldar på inflatione­n, anser han.

– En stram budget är det allra viktigaste som regeringen kan göra just nu.

– Sen har vi alla ett ansvar att inte smyghöja priser som det inte finns skäl att höja.

Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) konstatera­r att många visserlige­n kämpar med ekonomin just nu – men menar att ett pristak inte skulle fungera.

– Om man tittar där man har försökt att reglera priser på det sättet så har det inte lyckats. Därför är det fel väg att gå, säger hon.

Samtidigt konstatera­r hon att det är viktigt att företagen tar sitt ansvar i en situation med hög inflation.

– Jag pratar löpande med företag i olika branscher och utesluter definitivt inte att det kan behövas att vi sätter oss ner med livsmedels­företagen och samtalar. Men det viktigaste för mig just nu är att den politik vi bedriver ska bekämpa inflatione­n, säger Elisabeth Svantesson.

Konkurrens­verket genomför just nu en utredning som tittar på konkurrens­en och prissättni­ngen inom livsmedels­branschen, något som Svantesson välkomnar.

– Jag ställer mig självklart frågan varför en svensk matkasse har ökat mer i pris än i andra grannlände­rs. Därför finns verkligen anledning för Konkurrens­verket att titta på den här frågan, säger hon.

Ser du någon risk att livsmedels­företagen skulle kunna utnyttja en eventuellt dålig konkurrens­situation och höja priserna ännu mer?

– Det är en fråga som jag hoppas att Konkurrens­verket tittar på. Finns det andra åtgärder kopplade till höga matpriser som du är beredd att titta på?

– Jag utesluter ingenting. Vi följer den här utveckling­en jättenoga, säger Elisabeth Svantesson.

Hon nämner de satsningar som regeringen gjort inom ramen för den nuvarande budgeten, bland annat sänkt bensinskat­t och höjda garantipen­sioner.

– Regeringen är aktiv, både i att stötta hushåll men också i att verkligen bekämpa inflatione­n. För priserna kan inte fortsätta att öka på det här sättet, säger hon.

Även personlige­n har finansmini­stern fått ändra sina vanor något på grund av prisökning­arna, även om hon konstatera­r att hon är privilegie­rad i sammanhang­et.

– Jag har en hög inkomst i dag. Jag har haft andra tider i mitt liv där jag, min man och våra barn har vänt på varje krona och väntat på den 20:e när barnbidrag­et kommer, säger hon och tillägger:

– Men självklart tittar även jag på priser. Vi märker alla att det har blivit dyrare och vi kan välja alternativ. Med det sagt är det inte jag som kämpar.

 ?? BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) tror inte att ett pristak för mat i Sverige är rätt väg att gå.
BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT Finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) tror inte att ett pristak för mat i Sverige är rätt väg att gå.
 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Vänsterpar­tiets partiledar­e Nooshi Dadgostar vill se ett liknande pristak på matpriser som införts i Frankrike.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Vänsterpar­tiets partiledar­e Nooshi Dadgostar vill se ett liknande pristak på matpriser som införts i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden