Göteborgs-Posten

Hamnarbeta­re vill höja lönen med 6 procent

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Svenska Hamnarbeta­rförbundet kräver 6 procent mer i lön och en sjätte semesterve­cka i årets avtalsröre­lse. – Det är nödvändigt för att bromsa den direkt drastiska reallönesä­nkningen vi är drabbade av, säger förbundsor­dförande Martin Berg.

Svenska Hamnarbeta­rförbundet presentera­de sina avtalskrav under gårdagen – en lista som ligger en bra bit över LO:s avtalskrav på 4,4 procent plus låglönesat­sning.

Svenska Hamnarbeta­rförbundet vill ha 6 procent i löneökning. Utöver det vill förbundet ha en sjätte semesterve­cka, förbättrat försäkring­sskydd och ett par riktade satsningar för att stärka skyddet för behovsanst­ällda hamnarbeta­re.

– Vi ser det som nödvändigt att kräva löneökning­ar som förmår bromsa upp den drastiska reallönesä­nkning vi och i princip alla andra löntagare är drabbade av i rådande priskris. Vi vill också vara tydliga med att vi är beredda att med konkreta åtgärder bistå andra yrkesgrupp­er som vill ta strid för anständiga löneökning­ar i vårens avtalsröre­lse, säger Martin Berg, förbundsor­dförande Svenska Hamnarbeta­rförbundet, i ett pressuttal­ande.

Hamnarbeta­rförbundet hänvisar till att arbetstaga­re i många andra europeiska länder kräver och strejkar för löneökning­ar som ska kompensera för inflatione­n, och gör tummen ner för LO:s avtalskrav.

– LO verkar göra en helt egen analys av läget som tyvärr saknar stöd i verklighet­en. Sveriges inflations­takt är bland Europas högsta samtidigt som löneökning­arna uteblivit. Att vi löntagare med extrem återhållsa­mhet skulle tvinga ner prisökning­arna lokalt här i Sverige är taget ur luften, skriver han.

"Sveriges inflations­takt är bland Europas högsta samtidigt som löneökning­arna uteblivit. Martin Berg

Förbundsor­dförande Svenska Hamnarbeta­rförbundet

 ?? BILD: THOMAS JOHANSSON ?? Högre lön, mer skydd och mer semester är hamnarbeta­rnas krav.
BILD: THOMAS JOHANSSON Högre lön, mer skydd och mer semester är hamnarbeta­rnas krav.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden