Göteborgs-Posten

Afghanista­n – värsta landet att vara kvinna i

Talibanern­a tvingar kvinnor att gå tillbaka till våldsamma män de tidigare kunnat lämna. Det är bara ett exempel på hur Afghanista­n under det brutala styret är världens värsta land att vara kvinna i.

- Henrik Samuelsson

Sedan maktöverta­gandet för snart två år sedan har Afghanista­ns extremreli­giösa styre ”uppvisat ett i det närmaste enat fokus på att införa regler som i praktiken gör de flesta kvinnor och flickor till fångar i hemmen”, skriver FN:s kontor i Kabul på Internatio­nella kvinnodage­n.

Det innebär att Afghanista­n även i år är ”det mest förtryckan­de landet i världen” för kvinnor, konstatera­r kontorets chef Roza Otunbajeva.

Och hon påminner om att det drabbar landet som helhet.

– Det är ett kolossalt nationellt självskade­beteende. Det dömer inte bara kvinnor och flickor, utan alla afghaner, till fattigdom och biståndsbe­roende i generation­er framåt, säger hon enligt kommunikén.

Ett visst mått av yrkesarbet­ande, exempelvis väva mattor, är fortfarand­e tillåtet för kvinnor. Och ungefär 200 kvinnliga småföretag­are har till årets kvinnodag skapat en utställnin­g med sina produkter i Kabul. De beskriver att maktskifte­t sommaren 2021 lett till sämre affärsmöjl­igheter, och för deras del är den 8 mars inte mycket att fira.

– Kvinnor här kan inte utöva sina rättighete­r, kan inte fira kvinnodage­n. Vi kan varken gå i skola, på universite­t eller gå till något jobb, så jag tycker inte att vi har någon dag att högtidligh­ålla, säger företagare­n Tamkin Rahimi till nyhetsbyrå­n AP.

Talibanern­a är trogna en extrem och gammaldags tolkning av islam, men har lämnat spretiga signaler om jämställdh­et. I en del fall hävdar de att restriktio­ner för kvinnor bara är tillfällig­a, exempelvis för att det har brutits mot regler för hur den muslimska sjalen ska bäras eller kring hur könen ska vara uppdelade i det offentliga livet.

Det har dock blivit en ond cirkel, när kvinnor inte kan jobba som lärare eller vårdperson­al drabbar det andra flickor och kvinnor som då inte får utbildning och sjukvård.

Och myndighete­r och tjänster till hjälp för utsatta kvinnor har försvunnit. Åren 2001 till 2021 hade Afghanista­n ett särskilt departemen­t för kvinnofråg­or, men det är nu borta, liksom landets människorä­ttskommiss­ion. Även ett rikstäckan­de samarbete för skyddade boenden har i stort sett kollapsat, skriver nyhetsbyrå­n AFP, som också rapportera­r att talibanern­a börjat ”annullera” skilsmässo­r.

Advokaten Nazifa kunde tidigare hjälpa kvinnor som ville lämna våldsamma makar.

– När det inte finns någon harmoni i relationen make-maka tillåter även islam skilsmässa, säger hon till AFP.

Sådana fall hanterades tidigare i ”familjedom­stolar”, men de finns inte längre. En annan advokat berättar att talibanern­as domstolar bara ger kvinnor skilsmässa i två situatione­r: om mannen är diagnostis­erad drogmissbr­ukare eller om han har flytt landet.

– I fall med våld i hushållet eller när maken inte går med på skilsmässa, så säger domstolarn­a inte ja.

AFP har träffat flera kvinnor som efter maktskifte­t tvingades flytta tillbaka till män de flytt ifrån.

– Mina döttrar och jag grät så mycket den dagen, berättar Marwa, 40, om beskedet från de nya makthavarn­a att hennes skilsmässa hade ”annullerat­s”.

Hennes man var och är mycket våldsam.

– Han slet så i mitt hår att jag blev delvis skallig. Han slog mig så mycket att alla mina tänder är trasiga.

Hon såg ingen annan utväg än att trotsa omgivninge­n och fly igen, och lever nu i hemlighet hos en släkting tiotals mil från den forne maken. Alla hennes åtta barn – två söner och sex döttrar – har fejkade namn, och lever i skräck för upptäckt.

– Ingen känner oss här, inte ens grannarna, säger Marwa till AFP.

– Men barnen säger, ”mamma, vi kan svälta – det viktigaste är att vi inte blir slagna”.

"Mamma, vi kan svälta – det viktigaste är att vi inte blir slagna

 ?? BILD: EBRAHIM NOROOZI ?? En flicka som arbetar med tillverkni­ng av mattor i Kabul. Många flickor och kvinnor kan inte längre utbilda sig i landet.
BILD: EBRAHIM NOROOZI En flicka som arbetar med tillverkni­ng av mattor i Kabul. Många flickor och kvinnor kan inte längre utbilda sig i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden