Göteborgs-Posten

Ukraina utreder påstådd avrättning

-

Filmklippe­t där ryska soldater ser ut att avrätta en obeväpnad ukrainsk soldat har spridits över världen. Ukrainas regering lyfter fram klippet och slår fast att det ska utredas som ett krigsbrott.

– Vi ska hitta mördarna, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i måndags när klippet hade börjat spridas.

Han och andra ukrainska myndighets­företrädar­e lyfter aktivt fram mannen som en hjälte och har gått ut med hans namn.

Videon visar en man som enligt Ukraina är en ukrainsk soldat. Han bär inget vapen och står och röker en cigarett vid en skyttegrav. Han säger ”leve Ukraina”, innan han skjuts med automatvap­en av oidentifie­rade soldater som tycks vara ryssar. Han faller ihop på marken.

– De chockerand­e bilderna som tycks visa en ukrainsk soldat som blir summariskt dödad utgör ytterligar­e en tragisk påminnelse om att krigets lagar måste följas strikt, säger FN:s generalsek­reterare António Guterres, som är på besök i Kiev.

Det är inte helt bekräftat att klippet är äkta, men det ser ut att vara autentiskt, enligt en första bedömning av FN:s människorä­ttsbyrå OHCHR.

– Vi har kännedom om den video som har lagts upp i sociala medier och som visar en ukrainsk soldat ”hors de combat” som till synes blir avrättad av väpnade ryska styrkor. Baserat på en preliminär undersökni­ng tror vi att videon kan vara autentisk, säger en talesperso­n för OHCHR till AFP.

”Hors de combat” kommer från franskan och är ett begrepp inom internatio­nell rätt. Det ska beskriva någon som inte längre kan delta i strid, till exempel då denne har tagits till fånga, visat en vilja att ge upp eller skadats på ett sätt som gör att denne inte kan försvara sig. Då ska personen skyddas av krigets lagar.

Ukrainas riksåklaga­re Andrij Kostin säger att en förundersö­kning om brott har inletts. Ukrainas utrikesmin­ister Dmytro Kuleba vill att Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) i Haag omedelbart inleder en utredning.

Att det har begåtts mängder av krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten i Ukraina råder det föga tvivel om. Riksåklaga­ren har inlett omkring 70 000 ärenden om misstänkta krigsbrott eller brott mot mänsklighe­ten i kriget. ICC har egna utredare på plats i Ukraina.

En FN-kommission som granskade skeendena i trakterna kring Kiev och norra Ukraina förra våren fann att det begicks en uppsjö av krigsförbr­ytelser och människorä­ttsbrott där, och att de bör få rättsliga följder.

– Sedan Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina för över ett år sedan har OHCHR dokumenter­at många brott mot internatio­nell humanitär rätt mot krigsfånga­r, inklusive summariska avrättning­ar av både ryska och ukrainska fångar, säger OHCHR:s talesperso­n till AFP.

Rysslands regering har inte komm enterat filmklippe­t eller händelsen.

Obekräftad­e uppgifter gör gällande att klippet spelades in i samband med striderna om Bachmut i Donetsk.

Den ryska Wagner-gruppens ledare Jevgenij Prigozjin kommentera­r klippet kort via sin presskanal i Telegram. Han säger sig ha fått en fråga från nyhetsbyrå­n AP om händelsen, med anledning av att han tidigare har sagt att Wagner-styrkorna är de enda ryska styrkorna som strider om Bachmut.

Prigozjin ber då endast om bevis för filmklippe­ts äkthet, eller på att Wagner skulle ha något med saken att göra.

 ?? ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY ?? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de ryska soldater som enligt en video avrättar en ukrainsk krigsfånge ska hittas.
ARKIVBILD: EFREM LUKATSKY Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de ryska soldater som enligt en video avrättar en ukrainsk krigsfånge ska hittas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden