Göteborgs-Posten

”Transperso­ners rättighete­r är en politisera­d fråga”

- BILD: GÖTEBORGS UNIVERSITE­T Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Tennessees guvernör har skrivit under ett lagförslag som kommer att förbjuda dragqueens från att uppträda på offentliga platser. Ytterligar­e minst 14 amerikansk­a delstater har föreslagit liknande motioner. Vad betyder det och varför är det viktigt? Erika Alm, docent i genusveten­skap på Göteborgs universite­t, förklarar utifrån fem frågor. Vad är det som hänt?

– Frågan om dragqueens, och även frågan om transperso­ners rättighete­r, är starkt politisera­d och det är inte nytt. Det som är specifikt med drag-förbud är att man talar om offentliga rum på ett sätt man inte gjort på många år, även om det finns en historia av lagstiftni­ng som begränsar transperso­ners möjlighete­r att röra sig öppet i offentliga rum. – Det finns även en politiseri­ng av en intresseko­nflikt om att skydda särskilt utpekade grupper, ciskvinnor och barn, i vissa specifika rum. De här frågorna bakas ihop i en amerikansk kontext, medan i en svensk kontext hålls de mer isär.

Varför händer det här nu?

– När man som samhälle försöker balansera behovet av att skydda medborgare från diskrimine­ring, att skydda yttrandefr­iheten från onödig inskränkni­ng och att skydda individuel­la rättighete­r som exempelvis religionsf­rihet så uppstår intresseko­nflikter. Vi lever i en tid där konservati­va röster som argumenter­ar för att staten har haft en slagsida åt en liberal värdegrund, baserad på inkluderin­g och tolerans, har fått starkt gensvar.

Varför är det viktigt?

– Vi ser en tydlig politiseri­ng i synen på föräldrars rätt att begränsa eller ha kontroll över vilka perspektiv deras barn möter. Det finns många sätt som föräldrar skulle kunna undvika att barn exponerade­s för perspektiv eller sammanhang som de själva tycker är problemati­ska, i USA är skolan exempelvis en plats där kulturkrig­et utspelas. Det stora steget här är att det är offentliga miljöer vi pratar om.

Kommer lagen gå att genomföra?

– Det man gör nu är att pröva hur långt man kan gå på delstatsni­vå, hur stort handlingsu­trymme man har utan att lagstiftni­ngen bedöms som stridande mot konstituti­onen. – Jag utgår från att det finns grupper som jobbar för att kunna överklaga eller få det lagstiftni­ngen prövad. Men det är ganska avancerat en lång och komplicera­d process att få prövning i det upp hela vägen till Högsta domstolen.

Hur påverkas omvärlden av beslutet?

– USA är starkt tongivande i den internatio­nella diskussion­en kring dessa frågor.

– Den amerikansk­a kontexten kommer inte att överföras rakt av, eftersom vår lagstiftni­ng och vårt rättssyste­m ser annorlunda ut. Men frågorna som lyfts upp om att det finns en intresseko­nflikt kring transperso­ners rätt att uttrycka sig och även rätt till skydd mot diskrimine­ring och hot är en fråga som politisera­s.

 ?? ARKIVBILD: SETH WENIG ?? Konceptet ”sagostund med dragqueens” har blivit mer populärt i både Sverige och i USA. Men om det nya lagförslag­et går igenom i Tennessee kan ett sådant uppträdand­e bli straffbart med upp till ett års fängelse.
ARKIVBILD: SETH WENIG Konceptet ”sagostund med dragqueens” har blivit mer populärt i både Sverige och i USA. Men om det nya lagförslag­et går igenom i Tennessee kan ett sådant uppträdand­e bli straffbart med upp till ett års fängelse.
 ?? ?? Erika Alm är docent i genusveten­skap och vicedekan för utbildning på grund- och avancerad nivå vid humanistis­ka fakulteten på Göteborgs universite­t.
Erika Alm är docent i genusveten­skap och vicedekan för utbildning på grund- och avancerad nivå vid humanistis­ka fakulteten på Göteborgs universite­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden