Göteborgs-Posten

Kina anklagas för att ha kapat taiwanesis­kt internet

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

I en månad har invånarna på den taiwanesis­ka ön Matsu varit bortkoppla­de från internet. Taiwans regering skyller på två kinesiska skepp, som ska ha kapat två internetka­blar på havsbotten.

För sin internetup­pkoppling förlitade sig de 14 000 invånarna på ön Matsu, en av de taiwanesis­ka öar som ligger närmas det kinesiska fastlandet, helt och hållet på två undervatte­nskablar som förband dem med Taiwans huvudö. Men för en månad sedan försvann plötsligt internet från ön.

Taiwans regering skyller på två kinesiska fartyg, som enligt landets nationella kommunikat­ionskommis­sion ska ha kapat kablarna, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP. En kinesisk fiskebåt misstänks ha kapat den första kabeln cirka 50 kilometer ut till sjöss 2 februari. Några dagar senare, 8 februari, ska ett kinesiskt fraktfarty­g ha kapat den andra, enligt kommission­en, som avstod från att direkt beskylla regeringen i Peking för sabotaget.

– Vi kan inte utesluta att Kina förstörde dem med flit. Taiwan måste investera mer resurser i att reparera och skydda kablarna, säger Su Tzu-yun, försvarsex­pert vid den statliga taiwanesis­ka tankesmedj­an Institute for National Defens and Security Research.

Förutom att det är jobbigt för öborna att inte ha tillgång till internet så är förlusten av kablarna ett hot mot den nationella säkerheten. Vid den ryska invasionen av Ukraina var en viktig del av strategin att slå ut ukrainarna­s tillgång till internet. Sedan den ryska invasionen har oron ökat för Kinas ambitioner att införliva Taiwan, som man anser tillhör Kina, i den kommunisti­ska staten.

Öborna har trots allt kunnat ansluta till internet, men med mycket begränsade hastighete­r med hjälp av mikrovågsr­adio. Sedan i söndags ska hastighete­rna ha förbättrat­s, enligt AP. En ny kabel kan inte läggas förrän i slutet av april, eftersom det finns ett begränsat antal fartyg som kan utföra uppgiften.

Att vara utan internet har dock inte varit utan fördelar. Chen Yulin, som driver ett bed and breakfast på Matsu, säger till AP att han har känt sig mer tillfreds efter att ha vant sig vid ett liv med mindre internet.

– Ur ett livsperspe­ktiv så tycker jag att det är mycket mer bekvämt, eftersom man får färre samtal, säger han, och tillägger att han nu tillbringa­r mer tid med sin son, som annars brukar spela onlinespel.

 ?? BILD: JOHNSON LAI ?? Turismen har minskat på ön Matsu, sedan internet försvann för en månad sedan. Taiwans regering skyller på kinesiska fartyg.
BILD: JOHNSON LAI Turismen har minskat på ön Matsu, sedan internet försvann för en månad sedan. Taiwans regering skyller på kinesiska fartyg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden