Göteborgs-Posten

Australien nära affär om atomubåtar

-

Australien­s premiärmin­ister Anthony Albanese ska åka till USA och träffa president Joe Biden. Under mötet väntas de två länderna presentera en uppgörelse om att Australien ska skaffa atomubåtar.

Efter ett och ett halvt år av förhandlin­gar väntas Australien presentera sina planer på att införskaff­a åtta atomdrivna ubåtar, vilket premiärmin­istern kallat den största ökningen av landets försvarsfö­rmåga hittills.

– Jag kommer att träffa president Biden i USA. Vi kommer att återkomma med detaljer om arrangeman­get, säger Anthony Albanese.

De senaste 18 månaderna har detaljerad­e samtal pågått mellan Washington, Canberra och London om att Australien ska få tillgång till känslig kärnkrafts­teknik.

Det är första gången sedan 1960-talet, när Storbritan­nien fick amerikansk hjälp att designa sina egna ubåtar, som USA-skapad atomubåtst­eknik exporteras.

Ubåtskontr­aktet mellan Australien och USA uppskattas vara värt tiotals miljarder amerikansk­a dollar.

"Vi kommer att återkomma med detaljer om arrangeman­get

Atomubåtar är svåra att upptäcka och kan färdas långa sträckor under lång tid och väntas vara bestyckade med avancerade kryssnings­robotar.

Enligt experter är ubåtarna effektiva för att avskräcka alla potentiell­a fiender och även för att utan förvarning utföra attacker långt in bakom fiendelinj­er.

Peking har uttryckt starkt ogillande mot ubåtsavtal­et, som anses vara farligt och utformat för att riktas mot Kina.

Avtalet är tecknat inom ramen för det militära samarbetet Aukus som överenskom­mits mellan Australien, USA och Storbritan­nien med syfte att dela avancerad militär och även civil teknik.

Det finns dock fortfarand­e många frågetecke­n kring atomubåtsa­vtalet. Exempelvis om Australien ska köpa amerikansk­a eller brittiska ubåtar, var de kommer att byggas och när de ska vara klara att sjösätta.

 ?? BILD: MICK TSIKAS ?? Australien­s premiärmin­ister Anthony Albanese ska besöka Joe Biden i USA och väntas då offentligg­öra en stor ubåtsaffär.
BILD: MICK TSIKAS Australien­s premiärmin­ister Anthony Albanese ska besöka Joe Biden i USA och väntas då offentligg­öra en stor ubåtsaffär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden