Göteborgs-Posten

Leende sfinx tros föreställa romersk kejsare

- Victor Blomdahl victor.blomdahl@gp.se

Ännu en ny arkeologis­k upptäckt ha gjorts i Egypten. Nu rör det sig om en släkting till den berömda sfinxen, nämligen en liten leende skulptur. Den grinande sfinxen tros föreställa en romersk kejsare.

Egypten är onekligen ett favoritres­mål för många arkeologer. Nya upptäckter fortsätter att fascinera forskare och nu är det dags igen. Arkeologer har grävt upp vad som ser ut och vara en minikopia av den världsberö­mda sfinxen vid pyramidern­a i Giza, uppger Egyptens antikvitet­sministeri­um.

Men denna sfinx är, till skillnad från sin större släkting, leende och har smilgropar, rapportera­r BBC.

Skulpturen i kalksten hittades i en gravplats nära Hathor-templet. En av Egyptens bäst bevarade antika platser. Templet ligger i Dendera, ungefär 45 mil utanför huvudstade­n Kairo.

Arkeologer tror att den glade sfinxen kommer från en annan tidsepok än den 20 meter höga förlagan – nämligen från romartiden. Skulpturen tros föreställa den romerska kejsaren Claudius. Det var han som mellan år 41 och 54 lyckades införliva antikens Egypten inom Romarriket.

Utöver den lille sfinxen hittades också ett stenblock med hieroglyfe­r som tros komma från samma tidsepok. Arkeologer­na måste nu studera stenblocke­t för att kunna få fram mer informatio­n om den nyupptäckt­e sfinxens identitet, uppger antikvitet­sministeri­et.

Det fortsätter att komma nya upptäckter från antiken i Egypten. Bara häromvecka­n hittades en ny tidigare okänd korridor i Egyptens största pyramid. En upptäckt som myndighete­rna nu hoppas ska generera flera fynd.

 ?? BILD: EGYPTENS MINISTERIU­M FÖR TURISM OCH ANTIKVITET­ER ?? En glad liten sfinx hittades i Egypten. Den är bra mycket mindre variant än den kända sfinxen som finns vid pyramidern­a i Giza.
BILD: EGYPTENS MINISTERIU­M FÖR TURISM OCH ANTIKVITET­ER En glad liten sfinx hittades i Egypten. Den är bra mycket mindre variant än den kända sfinxen som finns vid pyramidern­a i Giza.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden