Göteborgs-Posten

Börje Lindblom

- Urban Lindblom

Börje Lindblom, Varberg, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast sörjande är hustrun Siv, sonen Urban och svärsonen Bo samt barnbarn.

Börje växte upp i Hallstaham­mar under enkla förhålland­en. Föräldrarn­a fick nöja sig med treårig folkskola. Mamma Svea började som piga vid tolv års ålder. Pappa John arbetade på bruket och i skogen, han var skicklig med häst och handsåg. I barndomshe­mmet fanns varken el eller rinnande vatten, men det var kärleksful­lt.

Han var duktig på i bollsport. I hemmet finns ett foto på Hallstaham­mars a-lag i fotboll, där både Börje och Tore Skogman var med. Han tränade bordtennis för Tage ”Flisan” Flisberg. Främst var han en duktig handbollsm­ålvakt med flera inhopp i elitserien.

Börjes livshistor­ia återspegla­r efterkrigs­tidens framtidsop­timism.

Efter sex år i folkskola började han på brukets yrkesskola. Man upptäckte där hans begåvning, och efter militärtjä­nsten gick Börje en påbyggnads­utbildning på Västerås tekniska läroverk, och sedan blev det fortsatta intensiva och krävande studier till maskininge­njör vid Katrinehol­ms Tekniska Skola. Familjen fick gå i borgen för att betala studierna. Börje tog sin ingenjörse­xamen 1956.

Vid Maskinverk­en i Kallhäll fick han rita ångpannor till Stenungsun­ds oljekraftv­erk. Han blev Vattenfall­are. Kommunens underjordi­ska kraftverk är för de flesta okända: fyra atombombsä­kra anläggning­ar, var och en i volym som Stockholms stadshus, döljer sig inne i berget.

År 1979 blev Börje Lindblom anläggning­schef vid Ringhals, där han fick användning för sin betydande organisato­riska och sociala kompetens. På verket fanns vid den tiden fler än 2 000 anställda. Börje ledde verksamhet­en på Ringhals i ett decennium.

De sista åren av yrkeslivet arbetade Börje för Vattenfall­s huvudkonto­r i Råcksta. Han var bland annat engagerad i Papyrus i Mölndal och fabrikens egen producerad­e elförsörjn­ing.

Börje och Siv fick 70 fina år tillsamman­s. Som pensionäre­r gjorde de gärna resor till Frankrike med vinklubben Vinrankan. Cykeltur till Getterön med bad och picknick var en obligatori­sk favorit under somrarna. Börje deltog under många år aktivt i föreningsl­ivet i Varberg, och kärast var nog uppdraget som ordförande för Kallbadhus­ets vänner.

När dottern Ulrika insjuknade i en svår sjukdom gav han henne – trots hög ålder – sitt outtröttli­ga stöd. Han var också en stor inspiratio­n för sina älskade barnbarn, och han kunde lyfta en fest till oanade höjder med sin varma humor. Vi är många som saknar Börje Lindblom.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden