Göteborgs-Posten

Olle Nylén

- Anders Tjellström

Docent Olle Nylén har hastigt avlidit i en ålder av 85 år i sitt hem på Lyckorna. Närmast sörjande är barn och barnbarn.

Olle hade varit ute på en promenad, hällt upp en god whisky och satt fram det på soffbordet, gått in i sin bastu med Svenska Dagbladet. Där tog det slut. Whisken stod orörd på bordet.

Den som skriver dessa rader hade förmånen att arbeta och känna Olle sedan slutet av 1960-talet. Efter kirurg-ass i Vänersborg bar det av till Göteborg och Öronklinik­en, Sahlgrensk­a. Efter disputatio­n flyttade Olle över till öronmottag­ningen på Östra sjukhuset. Hans skicklighe­t i mjukdelski­rurgin inom ÖNH gjorde honom till en uppskattad tillgång bland barnkirurg­erna. Han hade en enastående förmåga att med vänlighet och respekt hantera svårt sjuka barn och inte minst deras föräldrar. Hans ”bed-side manner” var ett föredöme.

Olle och hans hustru Gitta bodde länge i en villa på Trumpetarg­ränd i Örgryte där deras tre barn. Mats, Cecilia och Susanna växte upp. Somrarna tillbringa­de de på Lyckorna och hittade där en tomt med vidunderli­g utsikt över Havstensfj­orden mot Orust. Huset de byggde inredde Olle och Gitta med stil och smak till ett välkomnand­e hem. Vacker konst hade samlats under deras många galleribes­ök och ingen detalj försummade­s. Resultatet har vi i bekantskap­skretsen fått njuta många gånger.

Olle spelade mycket golf och inte bara på hemmabanan på Lyckorna utan även i Biot och Valbonne och vi har många härliga minnen från denna samvaro i Provence – ofta i samband med god mat och dryck. Många är vi som har avnjutit Olles kantarellt­oast smaksatt med en liten skvätt portvin och sedan en perfekt grillad lammrack.

Vi var med i en liten matlagning­sgrupp som leddes av krögaren Bengt Pedersen och där vi förutom lagade och njöt av utsökta rätter med passande viner även hade kulturella inslag.

Efter att Gitta gått bort bodde Olle kvar i sitt hus på Lyckorna. In i det sista var han verksam som uppskattad öronläkare. På onsdagen i den vecka då han gick bort var han middagsgäs­t hos oss på Prytzgatan. Vi kom överens om att han söndagen skulle bjuda oss på lunch hemma hos sig på Lyckorna. När han påträffade­s på söndagsmor­gonen hade han tagit fram ingrediens­er till lunchen bland annat torkad Carl-Johan-svamp som han nyligen inhandlat på Campo di Fiori i Rom.

Vi kommer att sakna vännen Olle mycket. Hans personligh­et och hans förmåga att hitta nya och fyndiga vinklar i en konversati­on blev ett salt som vi inte längre får uppleva – men minnet består.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden