Göteborgs-Posten

Mohamed Ala Jama

- Tomas Magnusson

Mohamed Ali Jama levde som politisk flykting i Sverige från 1986 till sin död i Göteborg i månadsskif­tet januari-februari 2023. Vi träffades 1989 när han var en av de aktivaste medlemmarn­a i den somaliska diasporan i Göteborg, ständigt sysselsatt med att stötta sina landsmän att etablera sig, och komma bort från trauman och krigsupple­velser som drivit dem på flykt.

Hans yrke var militär med bland annat utbildning från Sovjetunio­nen, under den period i Somalias efterkolon­iala tid, då diktatorn Siad Barre sökte stöd från öst. När Somalia startade krig mot Etiopien 1977, valde Sovjet sida, och hjälpte Etiopien att avvärja det somaliska anfallet. Mohamed som var major i Somalias armé befann sig då med en bataljon soldater inne i Etiopien. Han skadades allvarligt av kubanska och sovjetiska bombflyg och tillbringa­de tre dygn ensam och allvarligt skadad i öknen, övergiven av sina egna soldater, innan han av en slump hittades svårt skadad och kunde föras till sjukhus. Han har berättat hur en av dem som fann honom urinerade på hans bombskadad­e och infekterad­e ben, och på sätt räddade hans liv.

Mohamed bar i hela sitt liv en bild av sin mamma i plånboken. Det var hon som hörde ryktet att han fanns svårt skadad i Etiopien, och reste dit för att få honom tillbaka till Mogadishu. Han återhämtad­e sig, bara för att bli misstänkt av diktatorn Barre att tillhöra den grupp militärer som planerat en kupp mot diktatorn. Mohamed hämtades av militärpol­is till diktatorns kontor – ett besök som arrangerad­es kl. 2 på natten, diktatorns normala tid för att ta emot besök. Trots att Mohameds hälsotills­tånd hade gjort honom oförmögen att delta i någon kuppförber­edelse sattes han i fängelse och tillbringa­de sju år i ensamcell.

Det är obegriplig­t för de flesta att en människa kan komma från så många år i ensamcell och vara en normal, aktiv och kännande människa. Med UNHCR:s hjälp hamnade han i Sverige. Han var aktivt intressera­d av svensk politik, samtidigt som han stöttade sina landsmän, och deltog i det somaliska föreningsl­ivet. Han var också med i fredsproje­kt i hemlandet och för diasporan i Sverige. Han engagerade sig i Göteborgs kommuns arbete mot kvinnlig könsstympn­ing, ett engagemang som väckte kritik bland traditione­lla och konservati­va landsmän, men Mohamed lät sig inte tystas.

Vi arbetade tillsamman­s i flera projekt för återuppbyg­gnad i Somalia genom organisati­onen Göteborgs-Initiative­t. Det handlade om yrkesutbil­dning av unga, men också om demokrati och valförbere­delse. Mohamed spelade en viktig roll i kampanjen som ledde till att Abdullahi Yusuf valdes till president i Somalia 2004.

Mohamed Ali Jama, med smeknamnet ”Iltuke” sörjes närmast av fru, barn och barnbarn.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden