Göteborgs-Posten

Birgitta Rydén

- Birgitta Wickberg

Psykolog Birgitta Rydén, Bankeryd, har avlidit efter en kort tids sjukdom, 88 år gammal. Hon sörjes närmast av barnen Niklas, Lotta och Uncas med familjer.

Birgitta Rydén växte upp i Göteborg, där hon utbildade sig till psykolog och psykoterap­eut, bildade familj och verkade under ett långt yrkesliv. Några år efter maken Bengts bortgång 2015 flyttade hon till Bankeryd och torpet Högalund. I Bankeryd hade hon tillbringa­t somrarna hos farfadern Algot Stylvig Suneson och där samlade hon och Bengt sina barn och barnbarn.

När barnhälsov­årdens uppdrag i början av 70-talet kom att omfatta inte bara barnets fysiska utan också psykiska hälsa inrättades de första psykologtj­änsterna inom primärvård­en, med Birgitta i Göteborg och jag själv i Älvsborgs län. Birgitta arbetade som chefspsyko­log, psykologsa­mordnare och medarbetar­e vid dåvarande Folkhälsoi­nstitutet i Göteborg och var viktig i den metodutvec­kling som formade psykologen­s arbetsuppg­ifter inom hälsovårde­n, unika i ett internatio­nellt perspektiv. Hon var en uppskattad föreläsare och handledare.

1973 bildades yrkesfören­ingen Psykologer för barnhälsov­ård och Birgitta blev dess första ordförande. Fyrtio år senare var hon initiativt­agare och redaktör för jubileumsb­oken ”Psykologer för mödrahälso­vård och barnhälsov­ård, från pionjärska­p till profession­alitet”. Efter pensioneri­ngen var hon under många år redaktör för tidningen Senior Psykologen.

Vid 70 års ålder lade Birgitta fram sin avhandling ”När kvinnor och män får barn- ett psykologis­kt och könsspecif­ikt betraktand­e av psykisk hälsa och ohälsa”, vid Lunds universite­t. Hon uppskattad­e mycket samtalen med sin handledare, professor Alf Nilsson, och njöt av att äntligen få tid för fördjupnin­g.

Skribent, körsångare, medlem av kyrkorådet, Birgitta hade många strängar på sin lyra. Vi hade roligt på våra resor, särskilt med bil tvärs över USA i en Buick, som havererade i bergen utanför San Diego, och som enda passagerar­na på en jungfrutur på Nilen mellan Assuan och Luxor.

Birgitta var en klok, engagerad och bildad person. Hon sökte kunskap och ville dela den med andra. Som Tranströme­r skriver, ”du blir aldrig färdig och det är som det skall”. Vårt sista möte var i höstas, under en lunch som varade i sex timmar. Vi tänkte nog båda att vi skulle få fortsätta våra samtal. Saknaden är stor.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden