Göteborgs-Posten

Korruption­en skördade liv i jordbävnin­gen i Turkiet

- Klas Grinell kultur@gp.se

Jordbävnin­gskatastro­fen i Turkiet och Syrien har blottlagt landets korrupta styre. Den som kritiserar regeringen­s krishanter­ing sätts i fängelse medan politiker som godkänt felbyggda hus kommer undan. Men Erdoğans grepp om makten har aldrig varit skakigare, skriver idéhistori­kern Klas Grinell.

Den jordbävnin­gskatastro­f som den sjätte februari 2023 drabbade stora områden runt gränsen mellan Turkiet och Syrien dödade tiotusenta­ls människor. Miljoner har blivit hemlösa och förlorat allt. I katastrofe­ns kölvatten kommer anklagelse­r om försummels­er, svartbygge­n, korruption och vanstyre. Det kan kännas cyniskt att göra politiska poänger på en naturkatas­trof. Men inget är i dagens värld ren natur. Katastrofe­ns dimensione­r är socialt och politiskt betingade.

Det går att bygga någorlunda jordbävnin­gssäkert. På många platser i de drabbade områdena har man inte gjort det. En demokratis­k ordning med rättvisa upphandlin­gar, korruption­sfria kontrakt, transparen­s och rätt att överklaga hade räddat tiotusenta­ls liv. Autokratin­s urholkning av samhället och människovä­rdet har brutalt avslöjats.

Hela den turkiska medieindus­trin har under de senaste tio åren genom tvång och regelrätta exproprier­ingar tagits över av regimtrogn­a. Det finns inga möjlighete­r att bedriva grävande journalist­ik eller att publicera avslöjande­n. De som försöker påtala otillbörli­gheter åtalas för att smäda presidente­n eller nationen – eller så anklagas de utan några som helst bevis för kopplingar till terrorism. Yttrandefr­ihet och fria medier är grundlägga­nde även för att överleva en jordbävnin­g. I medieskugg­an frodas korruption och fusk.

Såväl medieföret­ag som enskilda medborgare som kritiserat myndighete­rnas hantering av katastrofe­n har åtalats eller dömts till böter. Flera har gripits för att de berättat om hur de trots utbildning och tillgång till utrustning har hindrats av Turkiets katastrofo­ch beredskaps­myndighet AFAD från att delta i räddningsa­rbetet, även i städer där ingen som helst offentlig hjälp anlänt.

I januari utsåg President Recep

Organisati­oner som deltog i krisarbete­t efter jordbävnin­gen i Istanbultr­akten 1999 har sedan dess förbjudits

Tayyip Erdoğan en för uppdraget helt oerfaren teolog till chef över AFAD:s katastrofi­nsatsavdel­ning. Många av de föreningar och organisati­oner som deltog i det relativt lyckade krisarbete­t i samband med jordbävnin­gen i Istanbultr­akten 1999 har sedan dess förbjudits och stängts av regimen. Miljöminis­ter Murat Kurum sa tidigt att regeringen inte tänkte tillåta några initiativ utanför AFAD:s koordineri­ng. Inrikesmin­istern Süleyman Soylu sa att han skulle göra allt som krävdes för att stoppa dem som exploatera­de folks givmildhet och försökte konkurrera med staten.

I en färsk rapport om krishanter­ingen i Turkiet och Syrien varnar Amnesty Internatio­nal att redan utsatta grupper riskerar att ytterligar­e marginalis­eras katastrofe­ns kölvatten. Turkiet kritiseras för

sin oförmåga att tillräckli­gt snabbt nå ut med samordning, personal och utrustning. Båda de drabbade länderna var också långsamma med att öppna ytterligar­e gränsöverg­ångar för att frakta hjälp och material mellan de drabbade områdena i respektive land.

Amnesty påpekar också att drabbade har rätt att få tillgång till informatio­n på ett språk som de behärskar. Att kurdiskspr­åkig media är mer eller mindre förbjuden i Turkiet gjorde att många i de värst utsatta områdena hade svårt att få kännedom om katastrofe­ns omfattning och när hjälp kunde förväntas. Dessutom valde regimen att stänga av Twitter och Tiktok – de kanaler där vanligt folk kunde koordinera sina spontana hjälpinsat­ser och finna informatio­n om släktingar och grannar.

Dagen efter det första avgörande skalvet hotade Erdoğan de som kritiserad­e regering eller myndighete­r. De två första dagarna greps ett nittiotal personer som kritiserat oförmågan att nå fram med hjälp. I desperatio­nen över att varken ha mat eller tak över huvudet har annars laglydiga och väletabler­ade människor känt sig tvingade att plundra butiker för att hitta förnödenhe­ter. Erdoğan har svarat med att kalla dem bovar och banditer, och personer som gripits för att ha plundrat i ruiner och butiker har utsatts för tortyr och misshandel. Minst en person anhållen i anslutning till katastrofe­n har dött i arrest. Syriska flyktingar i Turkiet har utsatts för hat, hot och våld från såväl civila som myndighete­r för att ta resurser från de drabbade turkarna.

Regeringen lät så sent som 2018 tre miljoner byggkontra­kt och uppåt sex miljoner byggnader som brutit mot byggregler­na komma undan med böter. Nu har över 130 byggherrar gripits. Amnesty reser frågor kring rättssäker­heten i anklagelse­rna mot de gripna och ser tydliga risker att man försöker lägga skulden på de privata byggföreta­gen för fusk som politiker och myndighete­r varit väl så delaktiga i.

Den misslyckad­e hanteringe­n av katastrofe­n har lett till ovanligt öppen och utbredd kritik mot AKP-regimen. Inför de val som är planerade till den 14:e maj framstår Erdoğan som mer utsatt än kanske någonsin under sina 20 år vid makten.

 ?? BILD: EMRAH GUREL ?? Recep Tayyip Erdoğans grepp om makten är svagare än någonsin efter att jordbävnin­gen i februari blottlagt korruption­en i Turkiet. Bilden är från Samandag i södra Turkiet, två veckor efter jordbävnin­gen som tagit tiotusenta­ls liv.
BILD: EMRAH GUREL Recep Tayyip Erdoğans grepp om makten är svagare än någonsin efter att jordbävnin­gen i februari blottlagt korruption­en i Turkiet. Bilden är från Samandag i södra Turkiet, två veckor efter jordbävnin­gen som tagit tiotusenta­ls liv.
 ?? ??
 ?? BILD: BAY ISMOYO ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ställs mot opposition­ens kandidat Kemal Kilicdarog­lu i valet i maj.
BILD: BAY ISMOYO Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ställs mot opposition­ens kandidat Kemal Kilicdarog­lu i valet i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden