Göteborgs-Posten

Kommentar Regeringen och SD måste också vilja satsa på kulturen

- ordförande kulturnämn­den Pär Johansson (S)

En föreslagen skattehöjn­ing hade gett Göteborgs stad gott om utrymme att satsa på både välfärd och kultur – men den röstades ner av regeringsp­artierna och SD, skriver kulturnämn­dens ordförande Pär Johansson (S) i ett svar på Sanna Samuelsson­s krönika.

Sanna Samuelsson skriver att det finns pengar till kulturen om bara den politiska viljan finns (GP 25/2). Det är sant. Att vi skulle kunna använda miljardöve­rskottet från det tidigare högerstyre­ts budget för att täcka upp det här årets underskott stämmer dock inte. En del av det kan användas till en kriskassa, men vi tar redan ut så mycket av den som regelverke­t tillåter.

Vad som däremot stämmer är att kommunen, på grund av kostnadskr­isen, tvingas prioritera mellan viktiga behov i både välfärden och kultursekt­orn och vi politiker har valt att prioritera skolan och omsorgen. Jag står bakom den prioriteri­ngen, men det borde inte ens vara en motsättnin­g. Sverige har råd med både stark välfärd och ett starkt kulturliv, men den lokala kulturen hotas av politiska beslut på nationell nivå.

Hela kommunen påverkas av inflatione­n. Det är den andra krisen i närtid som slår hårt mot både välfärden och kulturen, men jämfört med pandemin finns en viktig skillnad. Den förra regeringen pumpade ut krispaket till både välfärden och kultursekt­orn för att konstnärer, skådespela­re, artister och andra kulturskap­are skulle överleva.

I sin statsbudge­t för 2023 har Sverigedem­okraterna och regeringen i stället prioritera­t att sänka skatten för de som tjänar över 46 200 kronor i månaden. Det kostar 13 miljarder kronor. Jämnt fördelat över landet hade 13 miljarder gett cirka 600 miljoner till Göteborgs Stad. Det hade kunnat täcka upp hela underskott­et i Göteborgs kulturbudg­et – 20 gånger om.

Så ja, det går att rädda kulturen om den politiska viljan finns. Om den övre medelklass som också i högst utsträckni­ng tar del av muséer, teater och opera kan tänka sig att under kostnadskr­isen avstå en skattesänk­ning för att skydda vår gemensamma välfärd och ett starkt kulturliv, vilket jag är övertygad om att många gärna hade gjort, skulle vi enkelt kunna undvika besparinga­r.

Göteborgs rödgröna styre vill mer med kulturpoli­tiken. Vi vänder varje krona för att så långt som möjligt skydda både välfärden och kulturen genom krisen. Exempelvis har vi genom att spara in på kommunens byråkrati lyckats stoppa en neddragnin­g av biblioteke­ns öppettider, men läget är fortsatt allvarligt. Nu måste det yttersta ansvaret läggas hos de som bestämmer hur mycket pengar kommunerna har att röra sig med, vilket är Sverigedem­okraterna och regeringen.

 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Kulturnämn­dens Pär Johansson (S) tycker att ansvaret för kommunens budget också ligger på regeringen och SD.
BILD: MIA HÖGLUND Kulturnämn­dens Pär Johansson (S) tycker att ansvaret för kommunens budget också ligger på regeringen och SD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden