Göteborgs-Posten

Jill och Lisa tar tydligt ställning mot abortförbu­det

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

”Jills veranda” ... med Lisa Ekdahl

SVT, sex avsnitt

Visas på SVT Play från natten till onsdagen, på SVT 1 den 8 mars kl 21.

”Jills veranda” är tillbaka efter tre års uppehåll. Första gästen ut är Lisa Ekdahl som har en karriär byggd på lika delar vispop, bossa och jazz.

Country är däremot nytt för henne. När Lisa Ekdahl kommer till verandan har hon laddat upp med en passande och genomtänkt outfit. Dressad i elegant countrykos­tym och matchande cowboyhatt är hon redo att ta sig an både staden Nashville och dess musik.

Men också det politiska läget i USA i allmänhet och Tennessee i synnerhet. Avsnittet präglas av det totala och i alla lägen gällande abortförbu­det som sedan den 25 augusti 2022 råder i delstaten. Det efter att lagen som infördes efter fallet Roe vs Wade 1973, vilket innebar att fri abort skulle ingå i den konstituti­onellt skyddade rätten till privatliv, rivits upp.

Redan i introt spelas Loretta Lynns klassiker ”The Pill” och avsnittet hamnar i en kontext, eller i alla fall undertext, där samtida americana-stjärnor som bland andra Margo Price tagit hård strid för kvinnans rätt till sin egen kropp.

Efter ett närmast pliktskyld­igt besök i en second hand-butik, Lisa Ekdahl köper en denimskjor­ta, möter hon och Jill Johnson upp Francie Hunt som under hösten 2022 vandrade genom hela delstaten i protest mot abortförbu­det.

”Detta är första gången i amerikansk historia våra döttrar har sämre rättighete­r än sina mammor, och det är så väldigt sorgligt”, konstatera­r Francie Hunt som beskriver Tennessee som ett ”ground zero” för konflikten om rätten till abort. Hon berättar att det är vanligt med både glåpord och konkreta hot längs vägen.

Lisa Ekdahl och Jill Johnson slår följe med Hunt och det är det absolut tydligaste ställnings­tagande som Jill gjort i sitt program. Att man har klippt in en man som uttalar sig positivt om abortförbu­det känns mest som formalia för att man ska låta båda sidor komma till tals.

”Jill veranda” började 2014 som

Jill Johnson pratar med större trygghet än tidigare om sina alltmer blandade känslor inför USA

ett mer renodlat feelgood-program men med tiden har både redaktione­n och Jill Johnson med tiden blivit allt tydligare med att man också vill ägna sig åt samhällsjo­urnalistik. Det har gjort ett trevligt program till något väldigt mycket mer intressant och drabbande.

När Lisa Ekdahl inlednings­vis knyter an till svensk politik styr Jill Johnson visserlige­n snabbt över till musiken, men hon pratar med större trygghet än tidigare om sina alltmer blandade känslor inför USA.

”Det är gästvänlig­t i södra USA, men visst skaver det, man kliver nästan över klyftorna bara man går utanför dörren”, säger Jill Johnson sittande på verandan till säsongens hus alldeles intill Cumberland River.

Det märks att Jill Johnson och Lisa Ekdahl känner varandra sedan tidigare, de gjorde ”Så mycket bättre” tillsamman­s 2016, därmed kan de skippa all formalia och ”small talk” och gå rakt på sak. Det underlätta­r.

Fint också hur de hälsas välkomna hem till låtskrivar­legendaren John Prines änka Fiona Whelan Prine där man i samtalet med henne får möjlighet knyta ihop temat kring kvinnors rättighete­r och politisk splittring.

Och hur det kan skildras i musiken.

 ?? BILDER: JANNE DANIELSSON ?? Lisa Ekdahl är först i årets upplaga av ”Jills veranda” på SVT. Jill Johnson känner hon sedan de båda var med i ”Så mycket bättre” 2016.
BILDER: JANNE DANIELSSON Lisa Ekdahl är först i årets upplaga av ”Jills veranda” på SVT. Jill Johnson känner hon sedan de båda var med i ”Så mycket bättre” 2016.
 ?? ?? Lisa Ekdahl har inte sjungit country tidigare men har klätt sig rätt för uppgiften.
Lisa Ekdahl har inte sjungit country tidigare men har klätt sig rätt för uppgiften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden