Göteborgs-Posten

Allt i ett är alltid rätt

- bjuder på härliga recept varje vecka. Mia Gahne Mia Gahne

Det finns stunder när det känns som om köket inte räcker till. Då varenda kvadratcen­timeter upplevs som fullbelamr­ad innan man ens börjat hacka, riva och mala. Eller också är kastruller­na i diskmaskin­en och kärlen på vift, och man får bara inte ihop logistiken.

Det är – bland annat – i precis de lägena som plåtmat är den optimala lösningen. Det vill säga all mat hamnar i samma form, långpanna eller plåt. Det funkar både med fågel, fisk och mittemella­n.

När du komponerar din plåtmat bör du se det som ett helhetsupp­lägg. Tänk så här, på ett ungefär: Protein plus bukfylla plus smak. Vitsen är att måltiden kan stå för sig själv och att du egentligen inte ska behöva några tillbehör utöver det som ligger på själva ugnsformen.

Kanske har du några laxbitar eller kycklingkl­ubbor som ligger och tar plats i frysen? Är det dessutom läge att

Småfolk kanske till och med kan få vara med och bestämma vad som ska hamna på kvällens middagstal­lrikar

rensa i grönsakslå­dan och rädda lite trötta rester?

Häv över hela tjottablän­gen på plåten när ugnen ändå är varm, krydda efter fantasi och förmåga och vänta någon halvtimme eller två – sedan är middagen garanterat i hamn. Vissa råvaror kan dock behöva tillagas längre än andra, så lite sunt förnuft kommer väl till pass. Du vill varken ha en snustorr fiskbit eller råa potatisar. Skjutsa in lite undan för undan, beroende på vad som vankas.

Och medan ugnen gör jobbet kan du passa på att slänga in en tvätt eller röja i resten av köket. Det är också en gyllene chans att låta barnen få vara med och laga mat. Vem som helst kan nämligen blanda runt godsaker på en plåt, och småfolk kanske till och med kan få vara med och bestämma vad som ska hamna på kvällens middagstal­lrikar.

För som tur är platsar det mesta på en plåt.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Att laga mat på plåt är ett lysande sätt att få många lösningar i en.
BILD: JOHAN NILSSON Att laga mat på plåt är ett lysande sätt att få många lösningar i en.
 ?? ?? Att laga mat på plåt är ett lysande sätt att få många lösningar i en.
Att laga mat på plåt är ett lysande sätt att få många lösningar i en.
 ?? ?? Morötter är gott och billigt att lägga på plåten.
Morötter är gott och billigt att lägga på plåten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden