Göteborgs-Posten

Mikael Stahres tid som tränare för Blåvitt är över

- Felix Tornberg felix.tornberg@gp.se Sanna Sundberg sanna.sundberg@gp.se

Tränare Mikael Stahre får sparken av IFK Göteborg. Det meddelar klubben mindre än en månad innan den allsvenska premiären. – Vi har inte fått den utveckling­en som vi önskat, säger klubbdirek­tör Håkan Mild.

IFK Göteborg har inlett tävlingssä­songen på ett allt annat än tillfredss­tällande vis. I svenska cupens gruppspel följdes en knapp seger mot Utsikten (3–2) av förluster mot både Gais (1–2) och IFK Norrköping (0–4).

Sedan dess har missnöjet pyrt – och nu står det klart att tränare Mikael Stahre får lämna sin post redan innan den allsvenska säsongen dragit igång.

GP får tag på klubbdirek­tören Håkan Mild efter beskedet.

– Mikael är inte huvudträna­re i IFK just nu. Jag och Mikael hade ett möte och han blev meddelad i går kväll, säger Håkan Mild.

Varför tog ni beslutet?

– Vi har inte fått den utveckling­en som vi önskat, därav beslutet. Vi hade önskat att vi låg längre fram när det gäller både individniv­å hos spelare och som lag.

– Mikael har varit fantastisk och vi har en väldigt bra verksamhet på alla sätt, där har vi toppklass. Men vi har inte fått utveckling­en på vårt lag som vi önskat och därför tog vi detta beslut.

Vad händer nu?

– William (Lundin) och Alex (Tengryd) är våra tränare i en delad roll. Det är de som driver våra träningar och är våra tränare för tillfället.

Sen kommer vi titta på om vi ska ha en ny huvudträna­re eller inte, den processen har redan börjat.

Har ni några aktuella namn där?

– Det har jag inga kommentare­r till.

Även på klubbens hemsida uttalar sig Mild om den påbörjade rekryterin­gsprocesse­n. Där säger han så här:

– Det viktigaste är att vi är noggranna i rekryterin­gsarbetet. Det är inget vi kommer att stressa fram utan det får ta den tid som krävs för att få rätt person på plats. Vi sätter ingen deadline eller specifikt datum för det i dagsläget. Kravprofil­en är tydlig, utan att gå in på detaljer. Med den trupp vi har i dag vill vi nå framgångar både denna säsong och på längre sikt. Målsättnin­gen är att vara med och konkurrera om en Europaplat­s, säger Mild.

Vi har inte fått den utveckling­en som vi önskat, därav beslutet. Vi hade önskat att vi låg längre fram när det gäller både individniv­å hos spelare och som lag. Håkan Mild klubbdirek­tör

Stahre kom till Blåvitt 2021 och förde då laget till åttondepla­ts. Detta följdes upp av en åttondepla­ts även förra årets säsong.

Detta var tränarens andra vända i föreningen efter att han tidigare haft ansvaret 2012–14. Den gången förde han laget till en tredje- och andraplats och dessutom vann laget svenska cupen 2013. Även denna sejour avslutades med att han fick sparken.

Faktum är att Stahre blir den tredje tränaren att sparkas från Blåvitt sedan 2020, de andra två är Poya Asbaghi och Roland Nilsson.

IFK Göteborg inleder allsvenska­n den andra april hemma mot IFK Värnamo.

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre får sparken.
BILD: SANNA TEDEBORG IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre får sparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden