Göteborgs-Posten

Robert Laul: Att sparka Stahre är snudd på oöverträff­at ur ett panikpersp­ektiv

- Robert Laul robert.laul@gp.se

Mikael Stahre sparkas efter två förluster i svenska cupen, innan allsvenska­n ens har börjat. Så agerar en förening som har mycket större problem än en enskild tränare. Som har en klubbdirek­tör som förefaller olämplig för uppgiften. Och en ordförande som inte kan berätta för medlemmarn­a om de verkliga skälen bakom?

När pressmedde­landet om att IFK Göteborg sparkar Mikael Stahre damp ner klockan halv tio under onsdagen kastades jag tillbaka nästan tjugo år.

Till våren 2004 i Stockholm. Det hade gått tre omgångar av allsvenska­n, då avgick AIK:s huvudträna­re Richard Money. Tre omgångar?! Gnaget hade förlorat ett derby mot Djurgården­s IF, vunnit mot Gif Sundsvall och kryssat mot Trelleborg. Efteråt framkom att Money varit motarbetad av styrelsen och andra personer i klubben.

När Money lämnade hade AIK ett poängsnitt på 1,3. Hur mycket bättre blev det med efterträda­rna Patrick Englund och Nebojsa Novakovic? Ingenting. Det blev sämre. AIK åkte ur allsvenska­n samma år med poängsnitt­et 0,96.

Det var alltså inte Money det var mest fel på – det var spelartrup­pen i kombinatio­n med en förening som drevs på orimligt hårt av sina supportrar. När AIK avslutade säsongen med att förlora mot Öis var det inför tomma läktare på Råsunda. Ett straff efter att fans försökt storma planen under ett derby mot Hammarby.

AIK var en sjuk förening där och då – att tränaren lämnade förändrade inte ett dugg.

Dagens Blåvitt mår knappast mycket bättre. Den här gången har allsvenska­n inte ens börjat, gräslaget IFK har förlorat två cupmatcher på konstgräs. Det är snudd på oöverträff­at ur ett panikpersp­ektiv.

Under de senaste tio åren har Blåvitt bytt personer på ledande positioner inte mindre än vid 18 tillfällen. 22 olika ledare har försökt hantera verksamhet­en. Ändå har de sportsliga resultaten inte blivit bättre än en mittenplac­ering sedan 2016. Den ständigt pågående röran har inte påverkat resultaten positivt.

Ingen framgångsr­ik organisati­on byggs på det sättet. Jämför med konkurrent­erna i toppen av allsvenska­n så finns där en kontinuite­t, en röd tråd, hos alla klubbar som presterar bättre än Blåvitt. Visst, Malmö FF har bytt tränare ofta, men sportchefe­n Daniel Andersson är kvar år efter, vd:n Niclas Carlnén är kvar, ordförande byts sällan. Precis så fungerar det över tid i Djurgården, Häcken och IF Elfsborg. Starka ledare håller linjen över tid. Hammarby och AIK svajar lite mer, men där finns ändå enskilda personer som varit med länge.

Efter att Håkan Mild återvände till Blåvitt under 2021 som klubbdirek­tör var det med uttalade målsättnin­gen att skapa just kontinuite­t. Intervjuad på svenskafan­s.com våren 2022 sa Mild:

– Det är klart att kontinuite­t är en framgångsf­aktor och det var vi inte varit superbra på i ledande positioner. Förhoppnin­gsvis ska vi ha kontinuite­t nu.

Ett knappt år senare har han gjort en helomvändn­ing som han inte ens han själv kan tro på, och sparkat tränaren han själv relativt nyligen anställde.

Det är dubbelt anmärkning­svärt. Åren 2021–2022 är första gången sedan åren 2012–2016 som Blåvitt rör sig i rätt riktning. Åren 2017– 2020 var Blåvitt i praktiken ett bottenlag (även om de sprattlade en vår).

2021–2022 har Blåvitt stabiliser­at sig i mitten av tabellen, kontinuite­t har funnits i form av Mild, Stahre och ordförande­n Richard Berkling.

De två åttondepla­tserna är i linje med IFK:s ekonomiska resurser. De nyligen publicerad­e boksluten visar att regerande mästarna BK Häcken hade 110 miljoner högre omsättning än IFK 2022, och la nästan 40 miljoner mer på personalen (spelartrup­pen). IF Elfsborg, som slutade sexa, har nästan dubbelt så högt eget kapital som Blåvitt.

IFK Göteborg under Mikael Stahre har varit en förening som presterat utifrån sina ekonomiska resurser – det är bara att läsa siffrorna. När Håkan Mild motiverar allt med att Blåvitt inte fått den ”utveckling” de önskar, och att målet är att slåss om ”Europaplat­ser”, är det ytterligar­e ett kontraprod­uktivt självmål och tecken på att IFK Göteborg just nu mår ungefär lika dåligt som AIK gjorde 2004, året de ramlade ur allsvenska­n.

Det lämnar ingen annan slutsats än följande: antingen är Håkan Mild direkt olämplig som klubbdirek­tör för IFK Göteborg, eller så handlar det här om något helt annat än vad som nu kommunicer­as.

IFK Göteborgs medlemmar förtjänar en ordförande som kliver fram för att berätta vad det egentligen handlar om, för jag kan omöjligt se att det som hittills sagts är hela förklaring­en.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Bristen på kontinuite­t hos IFK Göteborg är slående tycker GP:s krönikör Robert Laul. På bilden klubbdirek­tör Håkan Mild.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Bristen på kontinuite­t hos IFK Göteborg är slående tycker GP:s krönikör Robert Laul. På bilden klubbdirek­tör Håkan Mild.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden