Göteborgs-Posten

Erik Borg lever sin dröm i Frölunda – och vill stanna

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Ibland kan ett mål betyda extra mycket. Fråga bara Erik Borg, 26. Han lever drömmen om en plats i Frölunda HC just nu – och spelar för en framtid i klubben. – Jag njuter varje dag. Varje träning. Varje match. Det är underbart!

Ni såg kanske scenerna i Scandinavi­um i tisdags? Amerikanen Anthony Greco snodde pucken från Oskarshamn­s försvar, Jere Innala sköt – och Erik Borg smackade in Frölundas första mål för kvällen.

Det var också 26-åringens allra första mål i SHL.

Leendet och jublet ... ja, de spreds över hela hallen – och plötsligt var det många som förstår hur mycket ett mål egentligen kan betyda.

– Det kändes nånting extra! Det var nog också rekord i familj, med mamma och pappa och syskon med flickvänne­r och pojkvänner, kusiner och deras pappa, mina bästa kompisar... och så mötte jag min bästa vän John Dahlström i Oskarshamn på isen. Så det var mycket känslosamt att göra mål. Det slocknar i några sekunder och jag bara jublar, berättar centern.

Han fortsätter:

– Det blir speciellt. Det är ju nåt helt annat att spela på hemmaplan i Scandinavi­um. Jag har varit och kollat hur många matcher som helst. Flera SM-guld. Det är speciellt att vara hemma i Göteborg. Så enkelt är det!

Erik Borg kom till Frölunda från Bäcken först till J20-laget. Han lyckades på en tryout en sommar – och fick två säsonger i akademimil­jön på Frölundabo­rg.

Det blev också två matcher med A-laget, men bara på bänken – och aldrig på is.

– När jag kom till Frölunda första gången var det mest att slå sig in – och precis som nu … skapa förutsättn­ingar. Jag hade nog aldrig hamnat i division 1 om jag inte gått till Frölunda den gången, säger Erik Borg.

För via spel i ettan med Grästorp och Halmstad blev det därefter allsvenska­n med Tingsryd och till sist Vita Hästen.

Där stannade Borg i fem säsonger – och blev en sån ledande spelare att han den senaste säsongen fick ett kaptens-C på bröstet.

– Mina ledaregens­kaper har vuxit fram på något sätt. Jag fick slå mig in i allsvenska­n och laget – och har därefter tagit steg för steg i både ansvar och roll, berättar Erik Borg.

Kanske är det därför som han klivit rätt in i ett slutspelsj­agande Frölunda – och spelat som om han aldrig gjort annat.

Ett mål och fyra assist på åtta matcher så här långt.

– Jag är inte här för att göra mål och poäng. Men det är klart att det är kul, det blir en extra krydda på allting. Jag spelar med två offensivt skickliga spelare också (Jere Innala och Anthony Greco), så då trillar det in något här och där. Men det är inte det som är mitt huvudfokus. Då är jag i så fall mer nöjd över ett stabilt jobb och kunna balansera de två bitarna på ett bra sätt, så vi får ett flyt i spelet och inte fastnar i defensiv zon utan kan vara i offensiv zon.

Han skrev kontrakt säsongen ut, men spelar för mer.

– Det är klart att den stora drömmen är att få vara kvar här. Varje dag handlar om att skapa mig bättre förutsättn­ingar för framtiden. Jag njuter av varje sekund och försöker göra det så bra som det går för att få vara kvar, säger Erik Borg.

Det var mycket känslosamt att göra mål. Det slocknar i några sekunder och jag bara jublar. Erik Borg

Ett långt slutspel – och du kanske får chansen?

– Det är klart att det hade varit fantastisk­t. Bara att få spela slutspelsm­atcher i Scandinavi­um och med Frölunda... det är en stor dröm! Det finns många härliga resor att se på – och även att kunna göra en resa på egen hand. Det är det stora målet och det som jag drömmer om.

Du får en försmak mot rivalen Färjestad – Joel Lundqvists sista grundserie­match och 12 044 på plats?

– Det blir jättespeci­ellt. Det var en match som jag såg i pipen när det här blev klart. Sista matchen, jag visste om Joel – som varit en stor förebild och idol sedan jag varit liten. Det blir fräckt på många olika sätt, säger Erik Borg.

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Mot Oskarshamn gjorde Erik Borg det första SHL-målet någonsin. Nu hoppas centern att han blir kvar i Frölunda.
BILD: MICHAEL ERICHSEN Mot Oskarshamn gjorde Erik Borg det första SHL-målet någonsin. Nu hoppas centern att han blir kvar i Frölunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden