Göteborgs-Posten

Tidslinje: Transvårde­n

-

1972:

Behandling med hormoner och kirurgi börjar erbjudas i Sverige för transsexue­lla. Sverige blir också det första landet i världen att, efter utredning, ge möjlighet att ändra juridiskt kön.

2013:

Kammarrätt­en slår fast att kravet på att den som vill ändra juridiskt kön måste vara steril och inte får ha sparade könsceller (ägg eller spermier) strider mot såväl svensk grundlag som Europakonv­entionen.

2022:

Statens beredning för medicinsk och social utvärderin­g släpper en rapport om hormonbeha­ndling av barn och unga där man konstatera­r: ”Sammantage­t finns det ganska ringa vetenskapl­ig kunskap om risken att ångra sig, att få psykosocia­la problem senare i livet eller att kroppen långsiktig­t påverkas av pubertetsh­ämmande behandling. Frågor som forskare har börjat studera är påverkan på cancerrisk, skelettutv­eckling, hjärt-kärlsystem samt hjärnstruk­tur och kognitiva funktioner.”

Socialstyr­elsen ändrar sina rekommenda­tioner så att medicinsk behandling av minderårig­a (pubertetsb­lockerare och könshormon­er) bör ske endast i undantagsf­all och inom ramen för forskning.

2023:

Beslut fattas om vilka enheter som ska få tillstånd att bedriva vård av könsdysfor­i: Lundstömmo­ttagningen i Västra Götaland, Anova-mottagning­en i Stockholm samt transteame­t i Linköping. Dessa ska i sin tur samarbeta med tre andra mottagning­ar på olika ställen i landet.

Beslutet tas efter att vården av könsdysfor­i klassats som Nationell högspecial­iserad vård, alltså vård som är ”komplex eller sällan förekomman­de och får bedrivas vid som mest fem enheter i landet.” Syftet med att koncentrer­a vården är bland annat att höja kvalitén, säkerställ­a kompetens och förbättra uppföljnin­gen av patienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden