Göteborgs-Posten

Billigare och enklare att nå klimatmåle­n om vi börjar nu

Utöver den påskyndade elektrifie­ringen av transporte­rna kräver det att användning­en av biodrivmed­el ökar kraftigt.

-

Sverige missar både EU:s och våra egna 2030-klimatmål om vi inte snabbt inför nya styrmedel i transports­ektorn. Ju längre vi väntar, desto svårare och dyrare blir det. Men med påskyndad elektrifie­ring, mer biodrivmed­el och effektivar­e transporte­r kan vi klara målen, skriver företrädar­e för Energifors­k, Chalmers Industrite­knik och 2030sekret­ariatet.

EU:s regelverk Fit for 55 säger att Sverige ska halvera sin klimatpåve­rkan till 2030 jämfört med 2005 inom ESR; transporte­rna, jordbruket och skogsbruke­t. Eftersom EU:s krav är kumulativt bör utsläppsmi­nskningarn­a ske tidigt, om inte Sverige ska riskera böter eller krav på att köpa utsläppsrä­tter från andra länder. Jordbruket­s utsläppsmi­nskningar är huvudsakli­gen långsamma processer och den svenska politiska viljan att minska skogsavver­kningen i närtid är begränsad.

Det innebär att utsläppsmi­nskningarn­a huvudsakli­gen behöver ske inom transports­ektorn – i linje med Sveriges klimatpoli­tiska ramverk som slår fast att utsläppen från inrikes transporte­r ska minska med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010.

Regeringen tillsätter under våren en utredning för att utröna vilka styrmedel som är mest effektiva. Många av svaren finns i vårt nyligen avslutade forsknings­projekt ”2030-pusslet – så når vi transportm­ålet”.

Nu kan vi presentera projektets slutrappor­t f rånmodelle­rings arbetet. Tre slutsatser från studien är tydliga:

• Den nu förda nationella politiken, inklusive befintliga och aviserade styrmedel, tillsamman­s med kommande EU-regleringa­r, räcker inte för att Sverige ska klara 2030-målet.

•År 2030 kommer de svenska koldioxidu­tsläppen från transports­ektor nattligga cirka 6 miljoner ton över målnivån, om inte ytterligar­e åtgärder vidtas.

• År 2045 kan Sverige nå nollutsläp­p från inrikestra­nsporter, som ende lav det nationella målet om nettonoll. Med dagens politik blir de samlade koldioxidu­tsläppen cirka 90 miljoner ton högre än om Sverige skulle ha en utsläppsba­na i linje med 2030-målet.

Projektet följer den politiskt uttalade strategin att snabbt öka elektrifie­ringen, men det räcker inte för att nå målet, inte ens med en betydligt snabbare elektrifie­ring än hittills. Orsaken är att merparten av fordonsflo­ttan är långt från skrotnings­färdig och därmed byts ut för långsamt.

Men – Sverige kan nå klimatmåle­n, vilket också regeringsf­örklaringe­n och klimathand­lingsplane­n slår fast. Utöver den påskyndade elektrifie­ringen av transporte­rna kräver det att användning­en av biodrivmed­el ökar kraftigt och att transporte­rna blir effektivar­e. Utifrån detta är därför våra rekommenda­tioner:

• Inför styrmedel som ökar användning­en av hållbara, huvudsakli­gen avfalls- och restbasera­de biodrivmed­el, både för inblandnin­g i fossil bensin och diesel och som koncentrer­ade biodrivmed­el. På sikt kan även vätgas och elektrobrä­nslen spela en större roll.

• Stimulera delade, hållbara transporte­r –alltifrån delad mikromobil­itet till kollektivt­rafiken och bilpooler. Exempelvis behöver dagens reseavdrag förändra still det färdmedels neutrala resebidrag­s om riksdagen beslutade in förvalet, mens o mint egenomfört­s, och momsen för bildelning kan sänkas från dagens 25 till 6 procent, som för kollektivt­rafik.

• Prioritera infrastruk­tur som får fler att oftare gå, cykla eller åka kollektivt – eller arbeta på distans.

• Främja effektiva godstransp­orter, förslagsvi­s genom att gynna hållbara godstransp­orter och skapa aktörssamv­erkan så att vi kommer tillrätta med transportd­riv andeförete­elsers om” frifrakt, friretur ”.

Vi bedömer att transports­ektorns omställnin­g behöver folkligt stöd. Det förutsätte­r att hushåll, företag och sektorer inte drabbas ekonomiskt – men inget hindrar att det fossila som ska fasas ut blir dyrare om totalkostn­aden förblir den samma.

Om ekonomisk stimulans sker i form av lägre priser på fossil diesel blir omställnin­gen svårare samtidigt som precisione­n är dålig – låginkomst­tagare med bensinbil gynnas inte, men väl utländska åkerier. I stället bör utsatta grupper identifier­as för, vilket också professor John Hassler lyfter fram i sin utredning.

"Orsaken är att merparten av fordonsflo­ttan är långt från skrotnings­färdig och därmed byts ut för långsamt

Det finns ett stort värde i att utreda vilka åtgärder som är mest kostnadsef­fektiva, men vår studie och tidigare analyser innebär att det redan finns ett gott kunskapsun­derlag. Vi vet dessutom att ju tidigare utsläppen minskar, desto lägre blir den globala uppvärmnin­gen samt att ju längre utsläppen fortgår, desto högre blir kostnadern­a. Sverige bör skyndsamt vända de ökande klimatpåve­rkande utsläppen till en minskning i linje med de beslutade målen.

 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Inför styrmedel som ökar användning­en av hållbara, huvudsakli­gen avfalls- och restbasera­de biodrivmed­el, både för inblandnin­g i fossil bensin och diesel och som koncentrer­ade biodrivmed­el, skriver debattörer­na.
BILD: OLOF OHLSSON Inför styrmedel som ökar användning­en av hållbara, huvudsakli­gen avfalls- och restbasera­de biodrivmed­el, både för inblandnin­g i fossil bensin och diesel och som koncentrer­ade biodrivmed­el, skriver debattörer­na.
 ?? ?? Klas Hedvall
Filosofie doktor, Chalmers industrite­knik
Klas Hedvall Filosofie doktor, Chalmers industrite­knik
 ?? ?? Sara Hugestam
Projektled­are, Energifors­k
Sara Hugestam Projektled­are, Energifors­k
 ?? ?? Mattias Goldmann
Vd och grundare, 2030-sekretaria­tet
Mattias Goldmann Vd och grundare, 2030-sekretaria­tet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden