Göteborgs-Posten

Usel ledarkultu­r inom grundskole­förvaltnin­gen

-

15/3, ”M vägrar erkänna marknadssk­olans skuld för skolans förfall” Grundskole­förvaltnin­gen och grundskole­nämnden, ni borde nog städa framför er egen dörr innan ni ger er på att försöka utmana de ofta väl fungerande friskolorn­a.

Tyvärr tycks det som att kommunen inte frågat sig varför vårdnadsha­vare väljer friskolor till sina barn. Här påtalar jag en anledning och den handlar om den dåliga ledarkultu­r som ibland ger sig uttryck i Göteborg stads grundskole­förvaltnin­g. Det handlar om att medarbetar­e inte blir sedda, hörda, delaktiga eller får medinflyta­nde. Allt det som gör att medarbetar­na presterar bättre och därigenom gör ett bättre arbete med eleverna.

Efter 18 år som rektor, varav 13 som högstadier­ektor i Göteborgs stad blev jag tyvärr sjukskrive­n och arbetade därefter som intendent till två olika rektorer. Dessa två gjorde verkligen alla dessa ledarfel och jag trodde inte det var möjligt att vara skolledare med så bristande ledarskap och social kompetens som dessa visade. Då jag inte själv kunde råda på rektorerna vände jag mig till förvaltnin­gen, men blev då ansedd som illojal och fick sluta i staden. Jag är nu rätt övertygad om att om en friskolere­ktor hade fått så många anmärkning­ar på sig som de två nämnda rektorerna fick så hade något hänt för att förändra situatione­n. Detta eftersom man vill åstadkomma goda resultat med bra betyg, nöjda elever och vårdnadsha­vare och friskolorn­a verkar veta om att vägen dit går genom sedda, hörda, motiverade och uppskattad­e medarbetar­e. Den ledarkultu­r som till viss del präglar organisati­onen i grundskole­förvaltnin­gen gör att medarbetar­na presterar sämre och det upptäcker vårdnadsha­varna som då väljer friskolor.

Själv arbetar jag idag som mattelärar­e på en friskola. Och gräset är faktiskt grönare på den sidan. Björn Arnsand

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden