Göteborgs-Posten

200 miljoner skjuts till – opposition­en ville ha mer

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Göteborgs krisande skolor och förskolor får 200 miljoner kronor extra. För lite, tycker opposition­en, som om de hade lyckats samla sig hade kunnat få till tiotals miljoner extra. – Det räcker inte att några partier sitter och lägger fram egna förslag. Vill vi något måste hela opposition­en gå ihop, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Förskolefö­rvaltninge­n och grundskole­förvaltnin­gen i Göteborg får 100 miljoner kronor extra var. Det står klart efter att Socialdemo­kraternas, Vänsterpar­tiets och Miljöparti­ets tilläggsbu­dget röstades igenom på torsdagskv­ällens kommunfull­mäktigesam­manträde.

– Vi vet att det här lindrar en svår situation. Vi ser till att Asperöskol­an får vara kvar, och att kulturskol­an får bättre förutsättn­ingar, säger Karin Pleijel (MP).

– Regeringen fortsätter skära ned på välfärden. Vi vill skydda det vi ser som mest prioritera­t. Barnen, säger Jonas Attenius (S).

Men opposition­en ville gå längre. Moderatern­a, Demokrater­na, Liberalern­a och Kristdemok­raterna föreslog totalt 100 miljoner mer till skolan och förskolan än styret. Centerpart­iet 40 miljoner. Även Sverigedem­okraterna vill se mer pengar, hur mycket har partiet dock inte bestämt.

– 70 personer ungefär sägs upp med ert alternativ. På varannan skola får någon lämna. Varför klarar ni inte av att göra ompriorite­ring hela vägen? säger Axel Darvik (L).

SD tog inte fram någon kompletter­ingsbudget, eftersom den ändå skulle falla, enligt Jörgen Fogelklou (SD).

– Det borde gå att komma överens här, men då måste man sitta ned och prata inför att man lägger fram kompletter­ingsbudget­ar, säger han.

För om opposition­en lyckats samla sig hade de kunnat bilda den

majoritet som krävs för att köra över styret – och få till mer pengar till skolan och förskolan.

Nu blev det inte så. C röstade på sitt förslag. M, D, L och KD på sitt. SD avstod från att rösta.

Jörgen Fogelklou säger att SD inte kunde stödja M, D, L och KD:s budget eftersom den inte förankrats hos SD och det fanns delar partiet inte kunde stå bakom.

– De kommer in med detta några dagar innan fullmäktig­e. Utan att ens ha förankrat det hos oss. Vill opposition­en något, ja då måste vi

kunna samlas, säger Jörgen Fogelklou.

Martin Wannholt å sin sida tycker att det är oansvarigt av SD att varken lägga ett eget förslag eller rösta på det M, D, L och KD lagt fram.

– De bara avstår för att de är sura för att de inte ingår i vår budgetkons­tellation, säger Wannholt.

Men misslyckan­det att bilda majoritet skyller Wannholt på Centerpart­iet.

Efter valet ingick C en valteknisk samverkan med det rödgröna styret som innebar viktiga politiska poster för C. Men också att C släpper fram de rödgrönas budget genom att först lägga fram ett eget förslag för att sedan lägga ned sina röster, när opposition­en ställs mot de rödgröna.

– Vi ser att styret inte riktigt förmår prioritera välfärden, säger Emmyly Bönfors (C).

Men hade ni inte kunnat rösta på högeroppos­itionens budget eller gå ihop och komma överens med dem?

– Inte om vi värnar vår valteknisk­a samverkan.

Hur förklarar du för göteborgar­na att ni alla vill se mer pengar till skolan och förskolan men att ni ändå inte kan samarbeta om det?

– Vi ingår alla i olika politiska konstellat­ioner, och budgeten behandlas i en helhet.

Samtidigt säger Bönfors att det finns en gräns för den valteknisk­a samverkan.

– Som skattehöjn­ingar eller liknande. Då hade ju frågan ställt sig i ny dagar. Och det är ju den risken som minoritets­styret lever med.

 ?? ARKIVBILD: PAUL WENNERHOLM ?? Sverigedem­okraternas Jörgen Fogelklou tycker att det är dags att opposition­en börjar samla sig.
ARKIVBILD: PAUL WENNERHOLM Sverigedem­okraternas Jörgen Fogelklou tycker att det är dags att opposition­en börjar samla sig.
 ?? ARKIVBILD: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD ?? Emmyly Bönfors (C) står fast vid att det inte är aktuellt och sätta sig ned och samarbeta med SD.
ARKIVBILD: FILIP POWIDZKI CASSERBLAD Emmyly Bönfors (C) står fast vid att det inte är aktuellt och sätta sig ned och samarbeta med SD.
 ?? ARKIVBLD: ANDERS YLANDER ?? Martin Wannholt (D) tycker att C ska släppa samverkan med de rödgröna och bli helt fri opposition.
ARKIVBLD: ANDERS YLANDER Martin Wannholt (D) tycker att C ska släppa samverkan med de rödgröna och bli helt fri opposition.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden