Göteborgs-Posten

Nadja Bloms friade son vill ha miljonskad­estånd

Göteborg: Två bröder åtalades för att ha mördat sin mamma Nadja Blom – men bara den äldste fälldes. Nu begär hans lillebror en miljon kronor i skadestånd för tiden som han satt häktad. Det är drygt fem gånger högre än praxis.

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

I september förra året fastslog hovrätten att Garcia Blom avsiktligt kört ihjäl sin mamma Nadja Blom. Vid påkörninge­n, som enligt hovrätten skedde med hedersmoti­v, skadades också Nadjas nye man.

På passagerar­sätet i bilen satt Garcia Bloms yngre bror. Denne fälldes för två fall av olaga hot mot den nye mannen, men friades däremot från alla mordmissta­nkar.

Nu ansöker lillebrode­rn om en miljon kronor i ersättning från staten. Han satt häktad i drygt åtta månader och kravet grundar sig på det lidande som häktningst­iden ska ha inneburit.

Enligt praxis har lillebrode­rn rätt till betydligt mindre: drygt 180 000 kronor.

– Detta är ett helt unikt fall. Det är därför vi lägger oss så mycket högre, säger hans advokat Sina Safashad.

Han syftar bland annat på att hans klient var minderårig under häktningst­iden.

– Och i och med häktningen och misstankar­na så berövades han, såsom nära anhörig till den avlidne, även möjlighete­n att bli betraktad som målsägande.

Enligt Sina Safashad hade lillebrode­rn dessutom kunnat bli målsägande i ett barnfridsb­rott annars, eftersom han fick bevittna ett mord på sin mamma.

Advokaten framhåller också fallets stora exponering i nyhetsmedi­a och i forum online. Det ska ha lett till en hotbild mot hans klient.

Men i vintras kunde GP berätta att lillebrode­rn själv yttrat nya hot mot personer med koppling till mordärende­t. ”Jag kommer att spränga dem”, sa han i en livesändni­ng på Facebook.

– Det är inte utrett. Han är inte dömt för något [nytt] hot, han är inte delgiven misstanke, säger Sina Safashad.

Även Nadja Bloms före detta styvfar, brödernas farfar, har ansökt om ersättning för sina cirka åtta månader i häkte. Han var misstänkt för grovt skyddande av brottsling och vill ha 523 000 kronor för detta.

Farfaderns advokat David BarDavid kallar beloppet ”något förhöjt”. Ansökan baseras bland annat på att hans klient satt häktad med fulla restriktio­ner i strax över två månader, vilket advokaten hävdar är ovanligt.

I förhålland­e till vad han var misstänkt för?

– Nej, det är ovanligt att ha fulla restriktio­ner generellt, och än mer under så lång tid.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden