Göteborgs-Posten

Misstanken: Polisanstä­lld försökte undvika pedofilfäl­la

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Den polisanstä­llde sexchattad­e, enligt utredninge­n, med vad han trodde var en 14-årig pojke under arbetstid. De stämde träff. Mannen dök dock aldrig upp på mötesplats­en, utan aktiverade istället en hemlig poliskamer­a för att zooma in på platsen. Enligt åklagaren var syftet att undvika en pedofilfäl­la. I stället för ett barn dök en pedofiljäg­are från organisati­onen Dumpen upp. Nu åtalas den polisanstä­llde – som nekar – för grovt dataintrån­g och grovt tjänstefel.

I mars förra året chattade en polisanstä­lld i Malmö, under arbetstid, enligt utredninge­n med en person som utgav sig för att vara en 14-årig pojke. Mannen kallade sig för ”avrunkaren” och de kom överens om att träffas.

”Konversati­onen gick ut på att de skulle ha sex”, skriver Åklagarmyn­digheten.

Mötet skulle ske utanför en hamburgerr­estaurang på Stortorget i Malmö. Vid samma tidpunkt som det skulle äga rum aktiverade­s en kamera som ingår i polisens hemliga kameraplat­tform.

Enligt utredninge­n var det den sexchattan­de polisanstä­llde som aktiverade den hemliga poliskamer­an. I samband med det ska kameran ha gjort inzoomning­ar på torget och bland annat riktats mot en vuxen person vid den beslutade mötesplats­en.

Den polisanstä­llde ska också ha gjort slagningar i ett annat system, som kan visa om det pågår polisiär verksamhet kring torget.

I sin tjänst har mannen tillgång till övervaknin­gssystemen för att kunna stötta patruller på fältet. Kamerorna får dock bara aktiveras om det finns ett syfte med det.

Den ”14-årige pojken” som mannen ska ha sexchattat med var i själva verket en vuxen person från organisati­onen Dumpen, vars medarbetar­e utger sig för att vara barn i syfte att locka fram och konfronter­a pedofiler.

Den polisanstä­llde dök aldrig upp på mötesplats­en, men när uppgiftern­a blev kända för polisen gjorde myndighete­n en egen anmälan mot mannen.

Därefter framkom att den anställde använt de system han har tillgång till i sin tjänst – vilket i sin tur ledde till en utredning kring dataintrån­g och tjänstefel.

Utredninge­n lades först ner av en åklagare på Särskilda åklagarkam­maren på grund av bevissvåri­gheter. Efter att beslutet överprövad­es, efter en begäran av polismästa­ren i Malmö, Stefan Sintéus, återupptog­s utredninge­n av chefsåklag­are Nicklas Englund.

Enligt hans utredning pågick det ingen aktivitet vid Stortorget som motiverade att den polisanstä­llde aktiverade de hemliga kamerorna, vilket bland annat en spaningsch­ef inom polisen vittnar om.

I stället menar Nicklas Englund att den misstänkte mannen startade kamerorna av privat intresse – att leta efter en 14-årig pojke eller att undvika en fälla – kopplat till sitt sexchattan­de.

– Syftet jag har skrivit ut i stämningsa­nsökan är det som gör att det ska bedömas som grovt brott. Utan det syftet skulle det blivit dataintrån­g av normalgrad­en, säger Nicklas Englund.

I den skriftliga bevisninge­n finns bland annat utdrag från chattandet mellan den polisanstä­llde och den fiktive 14-åringen, som överlämnat­s till utredarna från Dumpen.

Utöver grovt dataintrån­g åtalas även den polisanstä­llde för grovt tjänstefel.

Nicklas Englund ser allvarligt på att polisens system använts på ett otillåtet sätt. Åtalet är det första mot en polisanstä­lld sedan det hemliga övervaknin­gssystemet började användas i Sverige.

– Framför allt ser jag att det finns en risk att förfarande­t försämrar tilliten till polisens hantering av det hemliga kameraöver­vakningssy­stemet. Dessutom har tillvägagå­ngssättet varit förslaget och svårupptäc­kt, säger åklagaren.

Den åtalade mannen nekar till brott. GP har sökt hans advokat.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Sedan några år tillbaka finns kameror som ingår i polisens hemliga övervaknin­gssystem utplacerad­e på olika platser i Sverige.
BILD: JOHAN NILSSON Sedan några år tillbaka finns kameror som ingår i polisens hemliga övervaknin­gssystem utplacerad­e på olika platser i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden