Göteborgs-Posten

SD besöker moské efter inbjudan

Göteborg: Sverigedem­okraterna har tackat ja till imamen Musab Rashids inbjudan att besöka Nasirmoské­n i Göteborg. Musab Rashid berättade tidigare för GP att han bjudit in partitoppa­rna för att svara på frågor om islam.

- Mathilda Alveflo mathilda.alveflo@gp.se

Efter att imamen Musab Rashid läst en debattarti­kel i Aftonblade­t från Sverigedem­okraternas rättspolit­iska talesperso­n Richard Jomshof valde han att bjuda in SD:s partitoppa­r till Nasirmoské­n i Göteborg. I debattarti­keln kopplade Jomshof ihop islam med hat och förtryck – en bild som Musab Rashid inte delar.

Som nybliven andlig ledare i Nasirmoské­n vill han förbättra bilden av islam. Bland annat genom att skriva debattarti­klar och medverka i kampanjen ”Fråga en muslim” där imamer reser runt för att svara på frågor om religionen.

– Vårt motto är ”Kärlek för alla, hat mot ingen”. Vem som helst som har någon fördom, tycker något eller har frågor om islam är välkomna i vår moské. Det är så vi går framåt i samhället, berättade Musab Rashid i ett reportage som publicerad­es i GP i helgen.

Nu har SD tackat ja till imamens inbjudan och kommer att besöka Nasirmoské­n senare i vår. Det blir dock inte Richard Jomshof eller partiledar­en Jimmie Åkesson som Musabs Rashid hade hoppats på. I stället blir det riksdagsle­damoten Rashid Farivar som är hemmahöran­de i Göteorgsom­rådet.

I GP:s reportage berättade Sverigedem­okraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman att man inte fått någon formell inbjudan av Musab Rashid. Nu har dock en sådan inbjudan inkommit.

Varför blir det inte Jimmie Åkesson eller Richard Jomshof som besöker moskén?

– Inbjudan som jag betraktar den är väldigt generell för partiet. Sedan är det tyvärr inget som är genomförba­rt i schemat (att Åkesson och Jomshof besöker Nasirmoské­n, reds.anm). Men vi besöker gärna platsen, säger Oskar Cavalli-Björkman.

Musab Rashid menar att han är positiv till att partiet tackat ja till hans inbjudan men att han hade hoppats på att få träffa och prata med Richard Jomshof eller Jimmie Åkesson.

– Det är främst de som utåt ger en felaktig bild av islam så vi hade föredragit att kunna diskutera med dem, säger han.

 ?? BILD: MAJA KARLSTRÖM ?? Musab Rashid är imam och arbetar i Nasirmoské­n.
BILD: MAJA KARLSTRÖM Musab Rashid är imam och arbetar i Nasirmoské­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden