Göteborgs-Posten

Svenska snokar har blivit längre och fetare

Sverige: De har blivit större på både längden och bredden – men dör oftare under vintern. Svenska snokar har redan påverkats av stigande temperatur­er, visar en unik studie. – Det är alarmerand­e, säger forskaren Simon Kärvemo.

- Hanna Odelfors

Att varmare vintrar gör att snokarna oftare fryser ihjäl kan tyckas motsägelse­fullt. Men stigande temperatur­er resulterar i tunnare snötäcke, som ger sämre isolering för den vinterslum­rande ormen.

– Kylan tränger ner lättare i övervintri­ngsplatser­na. Dessutom har det blivit större fluktuatio­ner i temperatur­en till följd av klimatförä­ndringarna, vilket gör att ormarna kan komma upp i december till exempel. Sedan slår kylan till igen och de dör, säger Simon Kärvemo, forskare vid institutio­nen för ekologi på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) i Uppsala, som deltagit i studien.

Studien bygger på snokdata från perioden 1942 till 2009 – 68 år, vilket ses som unikt lång tid. Varje år samlade intendente­n Carl Edelstam vid Naturhisto­riska riksmuseet in snokar som han märkte, vägde och mätte innan de släpptes igen.

Nu har forskare gått igenom hans 30 pärmar med handskrive­t material och publicerar resultaten i vetenskaps­tidskrifte­n Plos One.

Hanarna har blivit i snitt fem centimeter längre och honorna sju. Båda könen har fått mer hull. Orsaken är enligt forskarna att längre och varmare somrar, till följd av klimatförä­ndringarna, ger ormarna mer tid att äta. Samtidigt påskyndar värmen matsmältni­ngen vilket gynnar tillväxten.

Men att hetare somrar är mumma för ormarna överskugga­s av att de fått det tuffare vintertid, menar forskarna. Deras jämförelse­r med klimatdata visar att ett snötäcke tunnare än 15 centimeter var tydligt kopplat till ökad dödlighet, som var särskilt hög under senare decennier.

Studien sträcker sig bara fram till 2009 och om trenden fortsatt därefter skulle det se illa ut för snoken nu, enligt Simon Kärvemo, även om den klassas som livskrafti­g.

Fynden är även oroande eftersom snokar och andra reptiler reagerar snabbare på temperatur­förändring­ar än andra arter. Utveckling­en för dem kan därför varsla om hur ett ändrat klimat kan påverka andra djur. Forskare varnar redan för en sjätte massutrotn­ing.

– Ormar och andra kräldjur har dessutom minskat snabbare än andra ryggradsdj­ur, samtidigt som de spelar en viktig roll i ekosysteme­n, säger Kärvemo.

 ?? ARKIVBILD: CORNELIUS POPPE ?? Snokarna frodas under de varmare somrarna.
ARKIVBILD: CORNELIUS POPPE Snokarna frodas under de varmare somrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden