Göteborgs-Posten

Misstanken: Man slangade diesel – och stal hjul

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Göteborg: För ett par år sen tillhörde mannen de ledande i den kriminella sammanslut­ningen Vårvädersl­igan. Efter delningen utsattes han och anhöriga för ett antal våldsdåd, något som bland annat resulterad­e i det brutala Gamlestads­mordet. Nu åtalas 30-åringen för att ha slangat 70 liter diesel, stulit fyra hjul och förvarat stulna verktyg.

Under hösten 2016 var Vårvädersl­igan i Södra Biskopsgår­den, av polisen, betraktat som det starkaste och mest inflytelse­rika förortsgän­get i Göteborg. En konflikt om pengar innebar dock en uppdelning i det som kom att kallas A-falangen och B-falangen. Den förstnämnd­a gruppen var numerärt större, den andra bestod i huvudsak av en släktkonst­ellation. Fiendskape­n växte genom återkomman­de skott- och sprängatta­cker. Tre av de som kopplats till B-falangen har mördats efter splittring­en.

Kulmen nåddes när en av förgrundsf­igurerna i maj 2020 mer eller mindre avrättades utanför en entrédörr på Lars Kaggsgatan i Gamlestan. I det målet fälldes ett tiotal medlemmar i A-falangen för olika typer av inblandnin­g. Fyra livstidstr­aff utdömdes. Sedan dess ha personer i Bfalangen mest förekommit i mindre allvarliga sammanhang, i huvudsak gällande tillgrepps­brottsligh­et.

Den senaste utredninge­n mot 30-åringen och två yngre kumpaner avser:

Stöld av fyra hjul till ett värde av 25 616 kronor. Det skedde i mitten av september i fjol i ett parkerings­hus på Heden.

Stöld av 70 liter diesel till ett värde av 1 318 kronor. Bränslet hade i februari ”slangats” ur ett större lastfordon som stod uppställt i Hisings Kärra.

Häleri genom innehav av stulna verktyg till ett värde av 36 100 kronor. Godset hade lagrats i ett förråd och upptäcktes vid husrannsak­an efter ett av de andra brotten.

Så dags beslutade tingsrätte­n av häkta 30-åringen och en av hans kamrater.

Den yngre av männen förnekar, precis som övriga, all delaktighe­t i verksamhet­en.

Förhörsled­aren: Har du någonsin varit i garaget på Heden?

– Flera gånger.

Vad brukar du syssla med där?

– Röka en joint där och sånt.

Med det menar du?

– Hasch.

Får du minnesluck­or då?

– Aa de därför jag inte kommer ihåg så mycket nu.

Har du uppsökt läkare på grund utav dina minnesluck­or?

– Nej. känner inte att det är så behövande. Vad är det jag ska minnas om jag inte gör brott?

30-åringen har över huvud taget inga kommentera­r alls i den delen. Hjulen, drivmedlet och verktygen är, enligt hans berättelse, saker som han köpt under legala former.

I ett nyss avslutat ärende dömdes en annan av de tongivande männen i B-falangen till sex månaders fängelse. Även i hans fall handlade det om stöld och häleri.

 ?? BILDER: POLISEN ?? En av männen bakom stölden i p-huset lyfter av ett hjul på en bil och är på väg att lägga in det i den ljusa skåpbilen.
BILDER: POLISEN En av männen bakom stölden i p-huset lyfter av ett hjul på en bil och är på väg att lägga in det i den ljusa skåpbilen.
 ?? ?? En uppsättnin­g stulna verktyg hittades vid ett tillslag mot ett förråd med koppling till männen.
En uppsättnin­g stulna verktyg hittades vid ett tillslag mot ett förråd med koppling till männen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden