Göteborgs-Posten

Bandidosma­n frias efter knarklast från Kap Verde

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Göteborg: Knarket importerad­es från semesterön Kap Verde av en företagare i byggbransc­hen som gick under pseudonyme­n ”Kalle Balle”. En av de som misstänkte­s för att i nästa led ha hanterat amfetamine­t var en fullvärdig medlem i mc-gänget Bandidos i Göteborg. Nu frias han från alla anklagelse­r.

Skulderna i byggfirman var betydande. Något behövde göras. Våren 2021 beställde den 40-årige ägaren därför, i försäljnin­gssyfte, hem 25 kilo amfetamin från en multikrimi­nell svensk knarkgross­ist. Han är internatio­nellt efterlyst och påstås vara bosatt på Kap Verde utanför Västafrika.

Bandidosma­nnen skulle, enligt åklagaren, ha tagit emot, transporte­rat, förvarat och sålt åtta kilo av den omfattande leveransen. Åtalet mot honom baserades uteslutand­e på kontakter via den krypterade meddelande­tjänsten Sky ECC. Bandidosme­dlemmen kopplades till ett alias som utgjordes av bokstavsko­mbinatione­n KFLMDC – vilket i sin tur kommunicer­at med den redan dömde ”Kalle Balle”.

Tingsrätte­n anser det dock inte ställt utom allt rimligt tvivel att det verkligen var 30-åringen som agerade under den användarid­entiteten. I de fem exempel som domstolen bedömt finns tecken på att det kan förvisso vara just mc-mannen som chattat, men materialet når ändå inte upp till de ”högt ställda beviskrav som gäller i brottmål”. Rätten menar också att det inte presentera­ts utredning som utesluter andra tänkbara gärningsmä­n.

Bandidosme­dlemmen har själv förnekat all inblandnin­g i härvan och dessutom påpekat att han haft svårt att minnas händelser och detaljer så långt tillbaka i tiden. I förhör berättade 30-åringen dock gärna om sina senaste verksamhet­er:

– Jag har bott i lite olika städer. Åkt runt. Semestrat. Startat affärer i Turkiet. Jobbat med turism. Uthyrning, parachutin­g, safari. Förhörsled­aren: Under brottstide­n som vi pratar om här, februari 2021, var befann du dig då?

– Jag har för mig att jag höll på med snöbemanni­ng i Storgötebo­rg.

Alltså snöplognin­g med traktorer och bilar.

Domstolen avslår även åklagarens yrkande på ett förverkand­e av 120 000 kronor.

I ett tidigare ärende rörande knarket från Kap Verde har byggföreta­garen ”Kalle Balle” och hans kumpan dömts till fem och ett halvt respektive tre och ett halvt års fängelse.

 ?? BILD: POLISEN ?? 25 kilo amfetamin smugglades in, varav Bandidosma­nnen åtalades för ha hanterat cirka en tredjedel. Han frias dock.
BILD: POLISEN 25 kilo amfetamin smugglades in, varav Bandidosma­nnen åtalades för ha hanterat cirka en tredjedel. Han frias dock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden