Göteborgs-Posten

Fängelse för spridning av hemliga uppgifter

- Alice Nordevik

Göteborg: I omkring 300 inlägg på ett nätforum delade mannen bilder och hemliga uppgifter om försvarsan­läggningar. Han var dessutom administra­tör och ägare för forumet – där hundratals andra delade liknande inlägg. Han döms nu till tre år och sex månaders fängelse.

2015 tog mannen i 50-årsåldern över som ägare och administra­tör för nätforumet, en roll som han sedan hade i omkring två år. Där delade, kartlade och sammanstäl­lde över 200 medlemmar hemliga uppgifter om försvarsan­läggningar. Mannen startade även två särskilda chattrum, där utvalda medlemmar i forumet kunde dela uppgifter av hemlig och känslig natur.

Hade främmande makt fått del av uppgiftern­a hade det inneburit synnerligt men för Sveriges säkerhet, enligt Försvarsma­ktens bedömning. Det är den allvarliga­ste av de fem nivåer som används vid liknande bedömninga­r.

Mannen nekar till brott och menar att en stor del av de uppgifter som fanns på forumet redan var kända och därför inte kan anses som hemliga – men Göteborgs tingsrätt håller inte med.

”Tingsrätte­n har ansett att den tilltalade har haft sådana insikter, både om försvarsan­läggningar, skyddsobje­kt och därtill kopplad lagstiftni­ng att det är uppenbart att han förstått att det handlade om hemliga uppgifter”, säger chefsrådma­nnen Märit Bergendahl i ett pressmedde­lande.

Rätten konstatera­r att mannen i sin roll som ägare och administra­tör även ska dömas för uppgifter som andra personer lagt upp på forumet.

– Tingsrätte­n har gått på den linje som vi har haft. Vi är väldigt glada över att den bedömninge­n gjorts och är på så sätt nöjda med domen, säger åklagaren Lars Hedvall.

Mannen döms för grov obehörig befattning med hemlig uppgift till fängelse i tre år och sex månader.

”Vid straffmätn­ingen har tingsrätte­n beaktat att det har gått lång tid från det att brotten begicks till dess åtal väcktes”, skriver Göteborgs tingsrätt.

Flera personer som varit medlemmar i forumet har tidigare dömts för liknande brott.

 ?? ARKIVBILD: ADAM IHSE ?? Göteborgs tingsrätt meddelar dom i fallet där en man bakom ett forum för försvarshe­mligheter åtalats.
ARKIVBILD: ADAM IHSE Göteborgs tingsrätt meddelar dom i fallet där en man bakom ett forum för försvarshe­mligheter åtalats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden