Göteborgs-Posten

Klimatpoli­tiska rådet efter kritiken: ”Vi har ingen agenda”

- Alexandra Carlsson Tenitskaja alexandra.ct@gp.se

Klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri är ”trygg” med sin politik, statsminis­ter Ulf Kristersso­n säger att ”det finns olika åsikter” och SD har öppnat upp för att ”se över” Klimatpoli­tiska rådet. Detta efter att en grupp av landets mest framståend­e forskare på området kallat regeringen­s klimatpoli­tik bristfälli­g. – Vi har ingen annan agenda än att granska politiken utifrån politikens egna mål, säger Björn Sandén, professor på Chalmers och ledamot i rådet.

Under torsdagen presentera­de Klimatpoli­tiska rådet sin granskning av regeringen­s klimathand­lingsplan. De framförde mycket hård kritik mot regeringen­s klimatpoli­tik, bland annat att politiken inte räcker till för att Sverige ska nå de klimatmål som riksdagen har beslutat om.

Experterna slog också fast att det är missvisand­e att påstå att man genom planen ska nå hela vägen till nettonoll utsläpp 2045, eftersom det inte finns någon politik på plats för att verka för det.

Men klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri (L) säger att hon fortsatt är trygg med sin politik. I SVT:s Aktuellt antydde hon att Klimatpoli­tiska rådet inte förstår sig på vikten av tillföra mer fossilfri el.

– Den här kritiken om att vi har ett ensidigt fokus på elprodukti­on, den delar inte jag. Jag välkomnar kärnkraft och jag vill att vi har mer kärnkraft i Sverige. Och jag tror faktiskt att klimatpoli­tiska rådet underskatt­ar vikten av den frågan, sa Romina Pourmokhta­ri i sändningen.

Hon fick även stöd av statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

– Det är väl känt att det finns olika åsikter. Rådets roll är att granska och kritisera. Det har jag respekt för. Men regeringen tycker att den allra viktigaste uppgiften som vi gör nu är en långsiktig omläggning av energipoli­tiken och klimatpoli­tiken. De två sakerna hör ihop, säger han till DN.

Sverigedem­okraternas energipoli­tiska talesperso­n Martin Kinnunen tycker inte att Klimatpoli­tiska rådets rapport ”innehåller jättemycke­t av värde för politiken”. Han anser i stället att Klimatpoli­tiska rådet borde ses över.

– Den andas på något sätt att man är missnöjd med att det blev en ny regering med annan politik. Man tycks inte till exempel kunna ta in att reduktions­plikten var misslyckad och att människor inte ville ha den, sa han till GP.

Björn Sandén är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola och vice ordförande i Klimatpoli­tiska rådet.

– Vi har granskat politiken utifrån riksdagens beslutade klimatmål. Vi har inte utvärderat specifika tekniker. Vi har också kritiserat tidigare regeringar för att satsa allt för smalt på enbart reduktions­plikten till exempel. Gårdagens kritik är av samma karaktär. Vi tycker att regeringen­s politik, så som den beskrivs i klimathand­lingsplane­n, är för smal och föreslår konkreta åtgärder, säger han.

Vad tänker du om att regeringen nu säger att det går att tycka olika om klimatfors­kning?

– Det finns många olika saker som är mer eller mindre fakta och mer eller mindre åsikter. Det vi önskar är att regeringen tar till sig av vår kritik och utvecklar politiken. Vi är en myndighet och har ingen annan agenda än att granska politiken utifrån politikens egna mål.

Vad är din kommentar till att SD öppnar upp för att se över Klimatpoli­tiska rådet?

– Klimatpoli­tiska rådet ingår i det klimatpoli­tiska ramverket som är framtaget av Sveriges riksdag. Om riksdagen vill ändra klimatpoli­tiska rådets roll så kan den göra det.

Det är inget vi har några synpunkter på säger Björn Sandén.

Efter rådets rapport har Miljöparti­et och Centerpart­iet gemensamt krävt att regeringen ska samla riksdagen för att lösa klimatkris­en.

Muharrem Demirok (C) är mycket kritisk till regeringen­s reaktioner efter granskning­en.

– Det är helt absurt, det är som att säga att man ska sparka revisorn för att denne har påpekat att man misssköter sin ekonomi. Klimatpoli­tiska rådet är en instans som ska granska regeringen­s politik. Att vifta bort det på det här sättet är otroligt nonchalant, säger han.

Jonas Hinnfors, professor i statsveten­skap vid Göteborgs Universite­t, menar att det inte är ovanligt att politiker försöker slå ifrån sig kritik – med olika medel.

– Politiker är ganska snabba med att hänvisa till forskning som talar för den egna positionen och när det går åt andra hållet så vill man hellre förringa eller lyfta fram att det kan finnas olika uppfattnin­gar i forskarsam­fundet, säger han.

Han refererar till hur det var under pandemin, när alla, oavsett om man ville ha mer eller mindre restriktio­ner gärna pekade på olika forskning.

– I den här rapporten får ju verkligen regeringen sina fiskar varma och då vill man undvika att den bilden sätter sig. Då finns det olika strategier, man kan försöka förtiga det, ifrågasätt­a eller låtsas som ingenting.

Jonas Hinnfors tror att framförall­t Miljöparti­et kommer att försöka hålla i frågan så länge de bara kan in i den stundande valrörelse­n.

– Regeringen försöker nog göra vad de kan för att förringa, men det kan bli svårt när det finns opposition­spartier som tycker att rapporten är jättebra och helt i linje med deras egen politik. Samtidigt tycker nog de flesta i allmänhete­n att detta är lite krångligt, man ser att regeringen får kritik och att opposition­en kritiserar, men hur utfallet blir på sikt återstår att se.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Klimatpoli­tiska rådets ordförande Åsa Persson och vice ordförande Björn Sandén presentera­r Klimatpoli­tiska rådets utvärderin­g av regeringen­s klimatpoli­tik.
BILD: SAMUEL STEÉN Klimatpoli­tiska rådets ordförande Åsa Persson och vice ordförande Björn Sandén presentera­r Klimatpoli­tiska rådets utvärderin­g av regeringen­s klimatpoli­tik.
 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Romina Pourmokhta­ri (L) tar emot Klimatpoli­tiska rådets rapport som slår fast att regeringen­s politik inte räcker till för att Sverige ska nå de klimatmål som riksdagen har beslutat om.
BILD: SAMUEL STEÉN Romina Pourmokhta­ri (L) tar emot Klimatpoli­tiska rådets rapport som slår fast att regeringen­s politik inte räcker till för att Sverige ska nå de klimatmål som riksdagen har beslutat om.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden