Göteborgs-Posten

Fakta: Klimatpoli­tiska rådets åtta ledamöter

-

Ordförande Åsa Persson är forsknings­chef och vice vd för Stockholm environmen­t institute samt adjungerad professor vid Linköpings universite­t. Hon forskar på samspelet mellan global och nationell politik och styrning. Till exempel implemente­ringen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Vice ordförande Björn Sandén är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola. Han forskar och undervisar om samhällsom­ställninga­r, framväxt av nya industrier, klimat- och innovation­spolitik och om risker och möjlighete­r med ny teknik.

Elin Lerum Boasson är professor och vice ordförande på Institutet för statsveten­skap vid Universite­tet i Oslo samt senior forskare vid CICERO Senter for klimatfors­kning.

Annika Nordlund är lektor, docent, och prefekt vid Institutio­nen för psykologi vid Umeå Universite­t. Hon forskar inom miljö- och socialpsyk­ologi vilket handlar om de psykologis­ka faktorer som påverkar olika typer av miljörelat­erat beteende.

Henrik Smith är professor i zooekologi vid Biologiska institutio­nen och Centrum för miljöoch klimatvete­nskap vid Lunds universite­t och forskar bland annat om biologisk mångfald.

Patrik Söderholm är professor i nationalek­onomi med särskilt fokus på energi-, miljö- och naturresur­sekonomi vid Luleå tekniska universite­t. Han har också verkat vid flera internatio­nella universite­t. Han är expert på styrmedel i klimat-, miljö- och energipoli­tiken.

Victoria Wibeck är professor vid Tema Miljöförän­dring på Linköpings Universite­t, där hon även är knuten till Centrum för klimatpoli­tisk forskning. Hon forskar om kommunikat­ion och meningsska­pande kring miljöfrågo­r.

Erik Kjellström är professor i klimatolog­i vid SMHI. Han är adjungerad professor vid Meteorolog­iska institutio­nen vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden