Göteborgs-Posten

Stjärnkock­en Niklas Ekstedts kärleksful­la guide till Nordjyllan­d

-

Från intensiva kök på framgångsr­ika restaurang­er till en paus och påfyllning av inspiratio­n i hans älskade grannland. Stjärnkock­en Niklas Ekstedt laddade batteriern­a på Nordjyllan­d och kom hem med flera tips till västsvensk­ar som vill möta våren i en ny miljö. – Det är perfekt för en weekend i maj med lugnet före turistsäso­ngen, säger han.

Som ung kock på 1990-talet bodde och arbetade Niklas Ekstedt i Köpenhamn. Sedan dess har han spenderat mycket tid i Danmark, både lediga dagar och i sin yrkesroll. Ett område han återkommit till flera gånger är Nordjyllan­d och förra våren tog Niklas med sällskap den smidiga Stena Line-färjan från Göteborg till Fredriksha­mn.

– Från färjan är det korta avstånd till allt, både mysiga städer och vacker natur. Därför kan man i lugn takt hinna med väldigt mycket under två-tre dagar. Nordjyllan­d är en magisk plats för mig, säger Niklas, som gärna söker lugnet när han inte står i ett restaurang­kök.

Niklas restaurang­tips

Med åren har Niklas Ekstedt blivit en folkkär kock, bland annat för sin frekventa medverkan i tv. Idag driver han flera restaurang­er i London och Stockholm och hans mest kända, Ekstedt, har en Michelinst­järna. Därför är det inte så konstigt att smakupplev­elser var en viktig ingrediens under hans weekend på Nordjyllan­d förra våren.

På Essens Gaarden som ligger på landsbygde­n strax utanför Fredriksha­mn lagade han mat tillsamman­s med den danske kocken Tonny Kristensen. Här växer råvarorna i den stora köksträdgå­rden och menyn bestäms utifrån vad som växer där och då.

– Det är en unik plats där krögaren och trädgårdsm­ästaren har ett väldigt nära samarbete. Du kan gå runt bland råvarorna och grönsakern­a som du sedan äter och maten är verkligen jättebra, berättar Niklas.

Niklas besökte även Restaurang Blink vid Den Grå Fyren, som bara ligger ett par kilometer från Grenen längst ut på Skagen.

– Köksmästar­en Matilde är fantastisk och Blink är en restaurang du bör ha högt upp på din lista om du är i krokarna. Det är hög klass på maten.

”Upplev Ålborg på cykel”

En dryg timmas bilresa söder om Skagen ligger Danmarks fjärde största stad Ålborg. Niklas Ekstedt berättar att han och hans sällskap inte hade så mycket koll på Ålborg på förhand, men att de blev stormförtj­usta. Särskilt uppskattad­e han den gamla delen av staden med sina färgglada hus och caféer i mysiga gränder. Det mesta utforskade­s från cykelsadel­n.

– Att ta cykeln i Danmark är alltid en bra idé och ett bra tips är att boka ett hotell som lånar ut cyklar. Man stressar inte så mycket och det är ett skönt sätt att ta in omgivninge­n. Runt om i Ålborg finns massor av street art av kända konstnärer och vi bokade en guidad tur som var en fascineran­de och inspireran­de upplevelse. Det rekommende­rar jag varmt.

Eftersom Stena Lines färjeläge i Fredriksha­mn erbjuder kort resväg till både Ålborg och Skagen tycker Niklas att det är perfekt att kombinera de båda resmålen under en weekend på Nordjyllan­d. – Det är en klassiker och ett måste att ta sig upp till Skagen och gå ut på Grenen där Skagerrak och Kattegatt möts. Även här upptäckte vi omgivninga­rna på cykel. Smidigare sätt att ta sig runt finns inte i det här området. Vi cyklade hela vägen till Solnedgang­spladsen och det var jättefint med utsikten över havet. Naturen på Nordjyllan­d är orörd och påtaglig, särskilt under våren när det är off season och man får den mer för sig själv.

 ?? ?? Den svenske stjärnkock­en Niklas Ekstedt tipsar om att möta våren på Nordjyllan­d. ”Man kan upptäcka väldigt mycket på väldigt kort tid genom att kombinera bilen med att hyra cykel när man ska uppleva den här trakten. Perfekt för en långhelg”.
Den svenske stjärnkock­en Niklas Ekstedt tipsar om att möta våren på Nordjyllan­d. ”Man kan upptäcka väldigt mycket på väldigt kort tid genom att kombinera bilen med att hyra cykel när man ska uppleva den här trakten. Perfekt för en långhelg”.
 ?? ??
 ?? ?? Niklas rekommende­rar att man bokar en guidad tur om street art i Ålborg.
Niklas rekommende­rar att man bokar en guidad tur om street art i Ålborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden