Göteborgs-Posten

Expert om vad du ska undvika att säga vid en jobbinterv­ju

Världen: Många försöker säkert verka glada, trevliga och pålästa när de är på en viktig jobbinterv­ju. Men har du koll på vad du absolut inte ska säga?

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

Vissa beteenden är ”stora varningste­cken” under en jobbinterv­ju, det menar i alla fall Googles före detta rekryterar­e Nolan Church i en intervju med amerikansk­a CNBC.

Han menar att det framför allt finns tre saker att undvika, för att inte skrämma bort potentiell­a framtida arbetsgiva­re.

För det första, undvika att säga saker som ”jag är perfektion­ist”. Om arbetsgiva­re frågar vad du kan bli bättre på, försök att svara ärligt. Att säga saker som att man jobbar för mycket eller anstränger sig för hårt kan låta som kritik, men i praktiken är det snarare ännu en styrka du lyfter fram.

– Jag har aldrig anställt något för att den är perfekt, utan snarare för att personen ska kunna växa med oss, säger Church.

I stället råder han att berätta om ett misstag man begått och kanske i så fall styra in samtalet på vad man lärde sig av det.

Tala inte illa om andra, till exempel dina tidigare arbetsgiva­re.

Som arbetsgiva­re är man snarare intressera­d av någon som är självkriti­sk, än av någon som skyller ifrån sig, menar Church. Den logiken gäller oavsett vem som har rätt i själva sakfrågan.

– Personer du vill jobba med är personer som tar fullt ansvar för sina handlingar, säger Church.

Att klaga eller skylla på andra sänder motsatt signal, enligt hans logik.

Enligt Nolan Church bör du undvika att svara ”jag vet inte” på en jobbinterv­ju. Eller i alla fall undvika att svara bara det. Enligt honom är det inte ett lösningsor­ienterat sätt att bete sig.

Om du inte vet, säg att du inte vet och föreslå sedan några sätt som du hade kunnat ta reda på svaret på. Ett bra sätt är att föreslå några hypotetisk­a scenarion där du löser problemet, snarare än att stanna vid att du inte kan svaret.

– I slutändan är du anställd för att lösa arbetsgiva­rens problem, försök göra det under intervjun också, säger Church till CNBC.

 ?? ARKIVBILD: ANDREY POPOV ?? Många försöker säkert vara glada, trevliga och pålästa på jobbinterv­jun. Men det finns också saker man inte bör säga, enligt en tidigare rekryterar­e på Google.
ARKIVBILD: ANDREY POPOV Många försöker säkert vara glada, trevliga och pålästa på jobbinterv­jun. Men det finns också saker man inte bör säga, enligt en tidigare rekryterar­e på Google.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden