Göteborgs-Posten

Ryssland och Kina sänker FN-resolution om Gaza

- Tina Magnergård Bjers Grim Berglund

Kina och Ryssland sänkte på fredagen USA:s resolution­sförslag om omedelbar vapenvila i Gaza genom att lägga in sina veton i FN:s säkerhetsr­åd. Redan på lördagen presentera­s ett nytt resolution­sförslag från sju av rådets medlemslän­der. Men USA väntas lägga in veto mot förslaget.

Dramatiken var intensiv och motsättnin­garna såriga när säkerhetsr­ådet på fredagen röstade om resolution­sförslaget. Den ryske FN-ambassadör­en Vassilij Nebenzja uppmanade rådets medlemslän­der att inte gå i USA:s ledband, och uppmanade världens länder att inte lyssna till Washington­s utspel.

Nebenzjas hätska ord, där han karakteris­erade förslaget som ”ett hycklande spektakel”, gjordes direkt före omröstning­en. Sedan sträckte både Kinas och Rysslands representa­nter upp händerna för att rösta nej, jämte Algeriets.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield reagerade med besvikelse direkt efter omröstning­en i FN-högkvarter­et i New York.

– Vi vill se en omedelbar och hållbar vapenvila som en del av en uppgörelse. Den ska leda till att gisslantag­na av Hamas och andra grupper släpps fria och att mycket mer livsnödvän­digt stöd når Gaza, sade hon.

Ett alternativ­t resolution­sförslag diskuterad­es under fredagskvä­llen. Enligt medieuppgi­fter kunde flera afrikanska länder föreslå ett utkast där skrivninge­n skulle vara än tydligare om eldupphör.

Frankrikes FN-ambassadör Nicolas De Rivière välkomnade initiative­t. Frankrike är också permanent medlem i rådet och kan därför lägga tyngd bakom ett förslag.

”Vi behöver en vapenvila. Sedan kan vi börja tala”, skrev han på sociala medier.

Källor inom USA:s FN-delegation meddelade att man kan komma att lägga in sitt veto mot det nya förslaget. USA:s FN-ambassadör ansåg att förslaget ”inte stödjer de pågående förhandlin­garna i Doha som kopplar eldupphör till att gisslantag­na blir fria”.

– Ännu värre är att det ger Hamas möjlighet att lämna den uppgörelse som ligger på bordet, sade Thomas-Greenfield med hänvisning till samtalen i Qatar.

Terrorstäm­plade Hamas välkomnade i sin tur och tackade Ryssland och Kina för att ha stoppat fredagens resolution­sförslag ”som avslog USA:s partiska resolution med aggression mot vårt folk”.

För USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken, som gör ett diplomatis­kt akutbesök i Mellanöste­rn, innebär omröstning­en i FN ett rejält bakslag och ett direkt diplomatis­kt problem. Blinken mötte Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu på fredagen, men kommentare­rna i samband med mötet visade på en djup klyfta mellan USA och Israel.

 ?? BILD: YUKI IWAMURA ?? FN:s generalför­samling under fredagens omröstning om vapenvila i Gaza.
BILD: YUKI IWAMURA FN:s generalför­samling under fredagens omröstning om vapenvila i Gaza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden