Göteborgs-Posten

Läkare: Flicka lämnades att dö på golvet

- Mia Holmberg Karlsson

En flicka med så svåra brännskado­r att skallbenet låg synligt. En pojke med uppsliten bröstkorg. Föräldrar bärande sina livlösa barn. Månader efter hemkomst från Gaza vaknar kirurgen Nick Maynard fortfarand­e om nätterna med döende barn på näthinnan.

Nick Maynard har varit i Gaza många gånger. Men han var långt ifrån beredd på det han fick bevittna under den senaste resan i december.

Ett barn hade så svåra brännskado­r att hennes ansiktsben låg blottade, säger Maynard till reportrar i New York, enligt Reuters. Läkarna visste att flickan inte hade någon chans att överleva, men det fanns inget morfin att ge henne.

– Så inte bara skulle hon oundviklig­en dö – hon skulle dö i svåra plågor, säger Oxfordprof­essorn och fortsätter:

– Vad som gjorde det ännu värre var att det inte fanns någonstans att ta henne. Så hon lämnades helt enkelt att dö på akutens golv.

Maynard och tre kollegor befinner sig i USA i ett försök att sätta press på världssamf­undet och nå ett slut på kriget. Fasorna de skildrar under en presskonfe­rens vid FN-högkvarter­et i New York är svårgreppb­ara.

En sexårig pojke hade fått bröstkorge­n uppsliten av granatspli­tter. Svåra brännskado­r fick den lilla kroppen att skälva av frossa när läkarna desperat försökte återuppliv­a honom. Maynard vet inte om han överlevde.

Grymhetern­a i Gaza är chockerand­e, betonar kirurgen. Fortfarand­e vaknar han upp om nätterna med bilderna från al Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah på näthinnan.

En storskalig markoffens­iv i Rafah – som Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu insisterar på – kommer att bli ”apokalypti­sk” i termer av civila dödsfall, understryk­er läkarna i New York.

Maynards kollega, den palestinsk-amerikansk­e läkaren Thaer Ahmad, visar upp några föremål för reportrarn­a på plats: en blöja, en inhalator och en liten flaska lugnande medel. Inget av det går att få tag på i Gaza.

– Något så här litet kan hjälpa, men vi får inte in det till Gazaremsan eftersom lastbilarn­a blockeras, säger Ahmad.

Hjälporgan­isationer har upprepade gånger uppgett att Israel blockerar nödhjälp till Gaza. Israel har nekat till anklagelse­rna.

En annan av läkarna i New York, Zaher Sahloul, liknar fasorna i Gaza med vad han tidigare upplevt i krigets Syrien.

– Ett av 100 barn i Gaza har dödats. Motsvarigh­eten i USA vore en halv miljon dödade barn, säger han vid FN-högkvarter­et enligt RTÉ News.

Sahloul beskriver föräldrar som med enbart händer som verktyg desperat försöker dra fram sina barn ur rasmassor.

– Och sedan: pappor och mammor som bär det som återstår av barnens kvarlevor, som vrålar till världen, säger han.

– Det stannar kvar hos dig under resten av ditt liv.

 ?? ARKIVBILD: MOHAMMED DAHMAN ?? Barn skadade i en israelisk attack får vård på Nassersjuk­huset i Khan Yunis i november. Sedan februari är sjukhuset ur funktion.
ARKIVBILD: MOHAMMED DAHMAN Barn skadade i en israelisk attack får vård på Nassersjuk­huset i Khan Yunis i november. Sedan februari är sjukhuset ur funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden