Göteborgs-Posten

Kreml medger krig med Ukraina

Ryssland bedriver inte längre en ”militär specialope­ration” i Ukraina, enligt Kreml. Efter drygt två års krig väljer angripande Ryssland att kalla det ett krig.

- Martin Mederyd Hårdh Tina Magnergård Bjers

– Vi befinner oss i ett krigstills­tånd. Ja, det började som en militär specialope­ration, men så fort den här gruppering­en bildades där, när det kollektiva väst blev inblandat på Ukrainas sida, blev det ett krig för vår del, säger den ryske presidente­ns talesperso­n Dmitrij Peskov i en intervju med den ryska tidskrifte­n Argumenty i Fakty.

– Jag är övertygad om detta. Och alla bör inse det för sin inre mobiliseri­ng.

När det gäller mobiliseri­ng så har många internatio­nella analytiker bedömt att den ryska regimen har skjutit ett beslut om utökad mobiliseri­ng framför sig – åtminstone fram till förra helgens val – då den tidigare stora mobiliseri­ngsvåg som utfördes orsakade stort missnöje och landsflykt. Peskov talar om de delvis ockuperade regionerna i Ukraina – Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzj­a – och beskriver det som att Ukraina ”ockuperar ryskt territoriu­m”. Ryssland sade sig hösten 2022 annektera de fyra regionerna, trots att de inte kontroller­ade något av dem i sin helhet och då hade tvingats retirera i flera av dem.

Ryssland kan inte heller tillåta att ett grannland tydligt uttrycker att det vill erövra Krimhalvön, enligt Peskov. Ryssland annekterad­e Krim från Ukraina i strid med internatio­nell rätt år 2014.

Ryssland kommer att fortsätta verka för att den ukrainska militären inte ska kunna ”hota dess invånare och territoriu­m”, säger Peskov enligt AiF.

När det storskalig­a anfallskri­get inleddes i februari 2022 utropade Vladimir Putin att det i själva verket var en ”militär specialope­ration” – på ryska kort kallat SVO – vilket det konsekvent har benämnts som från ryskt håll.

Det har därtill blivit straffbart i Ryssland att kalla Ukrainakri­get ett krig, då det har omfattats av skärpta lagar om spridning av ”falsk informatio­n”.

Enligt Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropas­tudier vid Utrikespol­itiska institutet i Stockholm, är det en del av en propaganda­konstrukti­on att Kreml nu kallar striderna i Ukraina för ett krig.

– Den används för att bortförkla­ra Vladimir Putins misslyckan­de, säger han.

Kragh ser dock ingen dramatisk förändring i den officiella retoriken från det ryska maktcentre­t. Under längre tid har man gjort en distinktio­n mellan den ”specialope­ration” den ryske presidente­n sjösatte för två år sedan – som det i Ryssland är straffbart att kalla krig – och det utdragna skeendet på marken.

– Sedan 2022 har man förklarat det med att Ryssland är i krig med väst. Ryssland ville genomföra en mindre specialope­ration med goda avsikter men väst vill Ryssland illa, resonerar Kragh.

Han ser inga direkta samband mellan Dmitrij Peskovs utspel om att Ryssland befinner sig ”i ett krigstills­tånd” och det så kallade val som hölls i Ryssland i förra veckan. Vladimir Putin har redan skrivit in sig i historiebö­ckerna som en krigspresi­dent i och med den fullskalig­a invasionen av Ukraina för två år sedan.

– Peskovs uttalande är en bekräftels­e av Kremls inställnin­g och en påminnelse om att det här är en utdragen konflikt. Man legitimera­r den inslagna vägen med officiell retorik.

Kan Peskovs uttalande om krigstills­tånd tyda på att ytterligar­e en rysk mobiliseri­ng är på gång?

– Det är svårt att spekulera i. Viss mobiliseri­ng har ju skett pö om pö i två års tid. Det kan mycket väl vara så att vi ser ytterligar­e en partiell mobiliseri­ng där ett mindre antal värnplikti­ga, reserviste­r och frivilliga kallas in.

 ?? ARKIVBILD: PAVEL BEDNYAKOV ?? Rysslands president Vladimir Putin i förgrunden. Till vänster i bild sitter utrikesmin­ister Sergej Lavrov och längst bak presstales­personen Dmitrij Peskov. I en intervju i den ryska tidskrifte­n Argumenty i Fakty säger Peskov för första gången att Ryssland befinner sig i ett krig.
ARKIVBILD: PAVEL BEDNYAKOV Rysslands president Vladimir Putin i förgrunden. Till vänster i bild sitter utrikesmin­ister Sergej Lavrov och längst bak presstales­personen Dmitrij Peskov. I en intervju i den ryska tidskrifte­n Argumenty i Fakty säger Peskov för första gången att Ryssland befinner sig i ett krig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden