Göteborgs-Posten

Långa straff för torterande poliser

Samtliga sex före detta poliser som stod åtalade för att ha torterat två svarta män i delstaten Mississipp­i i USA har dömts till långa fängelsest­raff.

-

På torsdagen dömdes de två sista vita männen till 27 respektive 10 års fängelse för vad domaren kallade ”fruktansvä­rda och avskyvärda” handlingar.

Tidigare i veckan dömdes de fyra andra före detta poliserna till mellan 17,5 och 40 års fängelse. Samtliga sex erkände sig skyldiga och veckans domstolsfö­rhandlinga­r gällde enbart straffpåfö­ljd.

Poliserna tillkallad­es i januari 2023 sedan en granne klagat på att de två svarta männen vistades i ett hus tillsamman­s med en vit kvinna. Efter att ha sparkat in dörren till huset där männen bodde satte polisen handfängse­l på männen och misshandla­de dem därefter i flera timmar.

Expolisern­a, samtliga vita, kalllade sig själva ”Goon squad”. Den man som nu dömdes till 27 år i fängelse har pekats ut som en maffialikn­ande ledare och som en fadersfigu­r för de andra fem, som alla är yngre. 53-åringen var inte i tjänst under den aktuella kvällen och bar inte uniform när han kom till huset.

De två offren har fortfarand­e men efter tortyren, som slutade med att en av dem sköts genom munnen och halsen. Då ska poliserna ha gömt och förstört bevismater­ial samt pratat ihop sig om hur händelsefö­rloppet skulle beskrivas i stället för att ge den blödande mannen första hjälpen.

”De åtalade slog och sparkade männen, använde elpistol mot dem 17 gånger, tvingade i dem vätska och misshandla­de dem med en dildo”, står det i ett pressmedde­lande från när rättegånge­n pågick i fjol.

"De åtalade slog och sparkade männen, använde elpistol mot dem 17 gånger, tvingade i dem vätska och misshandla­de dem med en dildo

 ?? BILD: ROGELIO V SOLIS ?? Ett av polisernas offer, Eddie Terrell Parker, firar domarna tillsamman­s med sin faster Linda Rawls.
BILD: ROGELIO V SOLIS Ett av polisernas offer, Eddie Terrell Parker, firar domarna tillsamman­s med sin faster Linda Rawls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden