Göteborgs-Posten

Medicinsk milstolpe: man fick grisnjure inopererad

Kirurger på ett sjukhus i USA har lyckats transplant­era in en genmodifie­rad grisnjure i en levande människa för första gången. Operatione­n betraktas som en medicinsk milstolpe.

-

Den fyra timmar långa operatione­n genomförde­s i lördags på en 62-årig man som hade en livshotand­e njursjukdo­m. Operatione­n gick bra och de första tecknen är positiva, meddelar Massachuse­tts General Hospital i Boston.

Njuren har dessutom börjat producera urin, vilket var ett av de första och viktiga tecknen på att operatione­n initialt hade varit framgångsr­ik.

Patienten har redan kunnat resa sig ur sängen för att promenera, rapportera­r The New York Times.

Grisnjuren kom från bolaget Egenesis i delstaten Massachuse­tts. Bolaget stod för den genmodifie­ring som innebär att vissa skadliga grisgener tagits bort och mänskliga gener lagts till.

En ny tillgång till njurar ”kan lösa ett avgörande problem för minoritets­grupper”, säger läkaren Winfred Williams på sjukhuset där operatione­n utfördes. Problemet med allvarliga njursjukdo­mar är i USA tre gånger så stort bland exempelvis svarta som bland vita, enligt organisati­onen National Kidney Foundation.

Operatione­n kan också innebära en förändring för de många patienter som tvingas till dialys.

Omkring 800 000 invånare i USA har allvarliga njurproble­m, och tusentals dör i väntan på njurtransp­lantation på grund av organbrist.

I höstas genomförde­s ett försök att transplant­era en genmodifie­rad grisnjure i en hjärndöd mans kropp i USA. Grisnjuren fungerade i över en månad.

Forskning om att djurorgan skulle kunna användas i njurtransp­lantatione­r, så kallad xenotransp­lantation, har pågått länge – men försöken har hittills misslyckat­s, bland annat för att kroppen stöter ifrån sig organet.

Läkare varnar för att det är för tidigt att sia om den 62-årige mannens framtid. Men de första tecknen är tydliga.

– Det är anmärkning­svärt, säger läkaren Winfred Williams till The New York Times.

 ?? BILD: MASSACHUSE­TTS GENERAL HOSPITAL VIA AP ?? Melissa Mattola-Kiatos, sjuksköter­ska på Massachuss­etts General Hospital i Boston, USA, tar fram en njure för transplant­ation.
BILD: MASSACHUSE­TTS GENERAL HOSPITAL VIA AP Melissa Mattola-Kiatos, sjuksköter­ska på Massachuss­etts General Hospital i Boston, USA, tar fram en njure för transplant­ation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden