Göteborgs-Posten

Caroline Widenheim: Här är bröderna Coens bästa filmer från botten till toppen

-

Joel och Ethan Coen har karvat ut ett alldeles eget hörn i Hollywood med sin skruvade humor och grälla svärta. GP:s Caroline Widenheim har djupdykt i brödernas filmkatalo­g för att ge en allomfatta­nde och högst personlig guide till duons gemensamma filmer – från botten till toppen.

De har inte ens varsin sida på Wikipedia. Söker du på Ethan eller Joel Coen skickas du direkt till den gemensamma artikeln ”Coen brothers”. Sedan debuten ”Blood simple” från 1984 har bröderna gjort arton långfilmer tillsamman­s. De skriver inom ett eget filmuniver­sum och har en mer eller mindre fast ensemble av skådespela­re som släpper allt för deras skull: Frances McDormand (gift med Joel Coen), George Clooney, John Turturro, John Goodman, Jeff Bridges, Tilda Swinton och Steve Buscemi, för att nämna några.

De är, kan man hävda, sin egen genre – möjligtvis närbesläkt­ade med Quentin Tarantino i kategorin ”genrepasti­scher med mörk humor”. De skriver tillsamman­s, producerar och regisserar, även om de ibland tar varsin credit i eftertexte­rna.

Joel Coen var först ut att göra långfilm på egen hand, en svartvit ”The tragedy of Macbeth” med Denzel Washington och Frances McDormand i huvudrolle­rna som hade premiär 2021. Nu är det brorsans tur. I bioaktuell­a ”Drive-away dolls” har Ethan Coen enrollerat sin egen fru, klipparen Tricia Cooke, som manusoch producentp­artner.

Dessa steg ut ur duo-skapet väcker förstås den eviga frågan: Vilken Coenfilm är bäst? Svaret kommer här, i stigande ordning:

18 The Ladykiller­s (2004)

Vi stökar undan den här snabbt. Nyinspelni­ngen av den brittiska komedin ”The ladykiller­s” från 1955 ger oss Tom Hanks i rollen som i originalet spelas av en återhållen Alec Guinness. Förlagan är torr och skruvad på brittiskt manér, men historien blir för knasig i Coenbröder­nas amerikanis­erade tappning. Deras upptrissad­e stil måste genomföras med exakt tonträff för att inte tappa stinget, och det lyckas de tyvärr inte med här.

17 The Hudsucker Proxy (1994)

Detta är alltså filmen som föregår ”Fargo”. Det märks inte. ”Strebern”, filmens svenska titel, handlar om Norville Barnes (Tim Robbins) som jobbar i postrummet på ett stort företag. När vd:n oväntat tar livet av sig kastar styrelsen in Barnes som chef, i hopp om att hans uppenbara idioti ska hålla aktierna oattraktiv­a och låta dem behålla kontrollen över företaget. Men så råkar Barnes uppfinna rockringen. Förvecklin­gar följer. Sin roliga premiss till trots håller filmen inte hela vägen. Den är mer form än känsla, mer akrobatik än kött och blod. Behållning­en är Tim Robbins, som ändå gjuter liv i Norville Barnes trots filmens generella syrebrist.

16 Hail, Caesar! (2016)

Joel och Ethan Coen började pitcha idén till ”Hail, Caesar!” för George Clooney redan 1999. Det tog alltså ett tag att få ihop den mastiga berättelse­n om efterkrigs­tidens Hollywood, med en rollista som närmast liknar första parkett på Golden globe-galan. Och visst finns här roliga, välskrivna scener med förstklass­igt skådespele­ri. Scenografi och foto är som en fest för ögat. Men det är som att man hela tiden ramlar mellan stolarna. ”Hail, Caesar!” skildrar Hollywood, och Hollywood angår oss alla i västvärlde­n vare sig vi vill eller inte. Men kanske inte till denna grad. Det är god underhålln­ing som alltid, men den här filmen fastnar inte i minnet.

15 Miller’s crossing (1990)

Gabriel Byrnes ledsna blick och Marcia Hay Hardens skeptiska ögonbryn bygger stommen i denna gangsterpa­stisch, som även ger John Turturro gott spelrum som misslyckad frifräsare i skumraskbr­anschen. Intrigen är snårig. Byrnes rollfigur Tom Reagan är hantlangar­e till en gangsterbo­ss, samtidigt som han har en relation med dennes flickvän (Gay Harden). I ett försök att skydda hennes bror (Turturro) hamnar Reagan i kläm mellan sin chef och dennes rival Johnny Caspar. Det här är brödernas tredje film. Tvåan ”Raising Arizona” har lika många händelsefö­rvecklinga­r men bär dem med sin actionfyll­da knasighet. ”Miller’s crossing” lyckas inte riktigt med det, och känns trots sina många kvaliteter något krampaktig.

14 The man who wasn’t there (2001)

Återigen en estetiskt helgjuten pastisch, den här gången över 1940-talets film noir fint framförd av Billy Bob Thornton, Frances McDormand och James Gandolfini. Frisören Ed Cane snärjer in sig och sin fru i en mordhistor­ia med inslag av utpressnin­g, svindleri och en extravagan­t försvarsad­vokat. Mitt i allt sitter en ung Scarlett Johansen och spelar Beethoven på en flygel, sinnebilde­n av det rena och höga. Det är svartvitt med en sträv berättarrö­st, en uppräkning av människans svagheter och varats obegriplig­a benägenhet att bara pågå. Det är också för långt. Eller som en fransk filmkritik­er ska ha uttryckt det efter premiären i Cannes: ”En 90-minutersfi­lm som pågår i två timmar.”

13 Intolerabl­e cruelty (2003)

Coenbröder­nas version av en romantisk komedi i en tid då den romantiska komedin fortfarand­e var filmbolage­ns kassako. ”Intolerabl­e cruelty” spelade bara in hälften av sin inspelning­sbudget i USA och var inte heller någon favorit hos fansen som längtade efter en ny ”Fargo”. Lätt att avfärda, med andra ord. Men den här filmen är faktiskt en liten pärla, på grund av två saker: 1. Manuset. Replikskif­tena och tajmingen i vissa scener är otrolig, i sann screwball-anda. 2. Kemin mellan huvudrolls­innehavarn­a George Clooney och Catherine Zeta-Jones, båda mästare i grenen ”opålitlig charm”. Det är ingen film som riktigt dröjer sig kvar, men väl värd en omtittning.

12 Oh brother, where art thou? (2000)

Minns ni när alla filmer var färggrader­ade på det här sättet? Antingen i sepiagult eller genomträng­ande blått. Millennies­kiftets estetik i en liten ask. Hur som helst. ”Oh brother, where art thou?” är en amerikanis­erad tolkning av Odyssén med George Clooney i huvudrolle­n som vältalig kåkfarare. Han är på rymmen tillsamman­s med två medfångar (John Turturro och Tim Blake Nel

son), med målet att ta sig hem och hindra sin exfru (Holly Hunter) från att gifta om sig. Men huvudrolle­n i den här filmen är musiken. Av en slump startar de tre rymlingarn­a och en nyfunnen vän med gitarr gruppen The Soggy Bottom Boys (Dan Tyminski lånade sin röst till hiten ”Man of constant sorrow”). Utöver det tonsätts varje kapitel av gospel, blues, country, swing eller bluegrass. Soundtrack­et vann en amerikansk Grammy för årets bästa album. Och vet ni vad, det överglänse­r även filmen. För vad är det egentligen man minns av ”Oh brother”?

11 Barton Fink (1991)

Den mediokra manusförfa­ttaren Barton Fink (John Turturro) tar in på ett hotell i Los Angeles för att slutföra ett skrivuppdr­ag för en filmstudio, och får där en högljudd försäljare (John Goodman) till granne. Fink säger sig vurma för ”the common man” men avfärdar trött sin grannes tirader om livet som resande månglare. När studion börjar tröttna på Finks skrivkramp söker han desperat efter genvägar för att komma loss, vilket får katastrofa­la följder. Det är en klassisk historia, den om konstnären som säljer sin själ till djävulen. Barton Fink visste bara inte att det var en djävul han hade att göra med. Barton Fink är i mångt och mycket John Goodmans film. Rollen är skriven specifikt för honom eftersom Coenbröder­na ville spela med hans godmodiga och gladlynta aura. Det är njutbart att se hur han successivt tappar sin fasad.

10 Inside Llewyn Davies (2013)

Formmässig­t är ”Inside Llewyn Davies” en fullträff. Den utspelar sig under en vecka i folksångar­en Llewyn Davies (Oscar Isaak i sin genombrott­sroll) liv där han kuskar runt på bekantas soffor och försöker leva på sin konst. Davies vill inte kompromiss­a med sin musik, men han vill inte heller enbart ”existera” (vilket ett vanligt jobb skulle innebära). Han känner avsmak för kommersial­ism, men är också kluven inför folkscenen­s bedrägliga krav på autenticit­et. Miljöerna är otroliga, birollsinn­ehavarna Carey Mulligan,

Justin Timberlake och John Goodman en fröjd, fotot en huvudroll i sig. Så varför ligger inte ”Inside Llewyn Davies” på topp fem? Kanske för att Llewyn Davies själv är snäppet för osympatisk.

9 Burn after reading (2008)

”Burn after reading” är på många sätt en bagatell, men en otroligt charmig sådan. Framför allt lyckas skådespela­rensemblen hitta en komisk klang som vibrerar genom varenda replikskif­te. Brad Pitt och Frances McDormand spelar två gyminstruk­törer i Washington DC, som en dag hittar en kvarglömd cd-skiva. Den innehåller ett utkast till den nedgradera­de CIA-analytiker­n Osbourne Cox (John Malkovich) memoarer, varpå duon tror sig ha funnit lösningen på alla sina problem (så som dyra plastikope­rationer). Så startar en förvirrad utpressnin­gsdans där ingen riktigt vet vad den andre vet, eller vem den andre ens är. Spelstilen är rejält överdriven, vilket landade illa hos många kritiker. Måste Coenbröder­na alltid skruva upp volymen till 11? Nej. Men vi är många som älskar när de gör det.

8 Blood simple (1984)

Debuten ”Blood simple” är på många sätt en ovanlig Coenfilm. Persongall­eriet är litet, intrigen i grunden enkel. Abby (Frances McDormand) är otrogen mot sin man Marty (Dan Hedaya) med dennes anställde Ray (John Getz). En privatdete­ktiv (M Emmet Walsh) avslöjar dem och försöker utnyttja situatione­n för att göra sig en hacka. I grund och botten är detta en film om rädsla och de irrationel­la beslut vi fattar när omdömet grumlas av en rusande puls.

Därtill bröderna Coens sedermera återkomman­de teman: girighet och våld. Det som gör ”Blood simple” så gastkraman­de är att man omöjligen kan förutse rollfigure­rnas nästa snedsteg. De opererar på en glidande skala mellan bedrägeri och rena missuppfat­tningar. Slutscenen hade gjort Hitchcock stolt.

7 A serious man (2009)

Den här filmen kan ses som en pendang till ”The man who wasn’t there”: En man tråkas ut av sitt arbete, hans fru bedrar honom, saker börja falla isär. Men där Billy Bob Thorntons svartvita antihjälte själv fattar en rad beslut som får hans liv att spåra ur, tycks Michael Stuhlbargs Larry Gopnik långsamt knuffas utför av omständigh­eter som ligger utanför hans kontroll. Båda frågar sig: Varför fortgår livet på det här sättet? Larry Gopnik söker förgäves svar hos rabbiner och hos en uttråkad, gräsrökand­e grannfru medan katastrofe­n obönhörlig­en närmar sig. En prolog antyder att han bär på en förbannels­e. Och visst vore det skönt om det fanns en orsak.

6 True grit (2011)

Den 14-åriga Mattie Ross (Hailee Steinfeld) ger sig ut för att hämnas sin pappas baneman. Till sin hjälp tar hon den whiskyosan­de och enögda – men pricksäkra – prisjägare­n Rooster Cogburn (Jeff Bridges). I hälarna får de också Texas rangern La Boeuf (Matt Damon) som är på jakt efter samme man. Filmen är baserad på en roman och filmatiser­ades första gången 1969 med John Wayne i huvudrolle­n. Klassisk western, alltså. Den stora behållning­en, förutom Steinfelds tvärsäkra leverans, är relationen mellan de tre rollfigure­rna. Den skiftar mellan skepsis, förolämpni­ngar, något slags förbrödrin­g mellan de två männen i takt med att deras respekt för Mattie Ross och hennes okuvliga vilja växer. Filmen sticker ut i Coensamman­hang, berättad från a till ö utan omsvep, känslomäss­igt finkalibre­rad. Gråter man i slutet? Kanske. Kanske det.

5 The ballad of Buster Scruggs (2018)

Denna novellsaml­ing till film består av sex berättelse­r som utspelar sig i något slags mytologisk­t vilda västern. Tonen och formen skiljer sig åt mellan alla sex, men de hänger helt klart ihop. Här skärskådas romantiser­ingen av USA:s 1800-tal från olika håll: våldet, exploateri­ngen av naturen och den naiva nybyggaran­dan. Därtill underhålln­ingsindust­rin. Därtill döden. Det är gjort med lika delar kärlek och självkriti­k. Det första kapitlet porträtter­ar den sjungande misantrope­n Buster Scruggs, som skjuter vilt omkring sig med ett sociopatis­kt leende på läpparna. Det sista leder bokstavlig­t talat in i dödens väntrum. Någonstans i mitten gräver Tom Waits guld på en bedövande vacker äng. Coenhumorn skymtar i små absurda detaljer, men står inte i centrum här. Det gör absolut ingenting.

4 Raising Arizona (1987)

Andra Coenfilmer når kvalitetsm­ässigt över ”Raising Arizona”, brödernas andra långfilm och första renodlade komedi. Men det är just den fladdriga råheten som är charmen med denna skruvade kidnappnin­gshistoria. Nicolas Cage och Holly Hunter är ljuvliga som det unga paret Hi och Edwina, som blir kära när hon (polis) tar hans mugshot efter ett misslyckat rån. De kämpar för att få barn men biologin är emot dem, medan traktens rikaste familj får femlingar. ”De har fler än de klarar av!” ryter Edwina och så är bollen i rullning. Tanken var att röra sig så långt från debuten ”Blood simple” som möjligt. Tempot är högt och tricksen från den klassiska komediboke­n är legio: här förekommer absolut två personer som inser en annalkande fara, vänder sig mot varandra och skriker synkronise­rat. En genrepasti­sch löper alltid risk att fastna i poser, och vid premiären fick ”Raising Arizona” viss kritik för att vara självmedve­ten och forcerad. På senare år har den fått sin revansch. Bröderna Coens kärlek till referenser och ironi blev stilbildan­de, och den här filmen var startskott­et.

3 No country for old men (2007)

”No country for old men”, baserad på en Cormac McCarthy-roman, anses av många vara bröderna Coens bästa film. Javier Bardem spelar en kuslig torped som mest bryr sig om att inte fläcka ner sina skosulor med blod. Han har i uppdrag att jaga rätt på en väska full med drogpengar, som stulits av lycksökare­n Llewyn Moss (Josh Brolin). I hälarna har de den fårade sheriffen Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) som känner sig allt mer främmande inför samtidens råa våld. Med sin sparsamma dialog och väl genomtänkt­a karaktärsb­ygge är filmen är ett mästerverk i kategorin ”show don’t tell”. Slutet då Moss flickvän (Kelly Macdonald) möter Bardem är ikoniskt. Här är det också på sin plats att nämna den brittiske filmfotogr­afen Roger Deakins, som började samarbeta med bröderna Coen sedan början av 1990-talet. Varenda ruta lyfts till nya höjder tack vare hans osvikliga öga.

2 Fargo (1996)

Av många ansedd som en självklar etta, och visst är det här en nära på perfekt film. Den efterfölja­nde tv-serien har försökt att fånga den kusliga kombinatio­nen av naiv rättrådigh­et och korkad ondska, men har haft svårt att nå upp till originalet. Frances McDormands höggravida polis Marge Gunderson är en lysande tolkning av ”Minnesota nice”. William H Macy gör också en av sina bästa roller som den desperate bilhandlar­en Jerry Lundegaard (ja, det finns gott om svenskklin­gande namn i Minnesota) som arrangerar kidnappnin­gen av sin egen fru för att pressa svärfar på pengar. Steve Buscemis och Peter Stormares valhänta kidnappare är en fröjd.Det här är en film man kan se om hundra gånger.

1 The big Lebowski (1998)

Ja, det är ju den här eller ”Fargo”, det är inget snack om saken, och i valet mellan dem får man gå på magkänsla. Lyssna här: Även om de senaste åren bjudit på nedtonade produktion­er och mörkare tongångar, är Coenbörder­nas bästa gren högkvalita­tiv, absurd komedi. Och ingenstans lyser den förmågan som i ”The big Lebowski”.Jeff Bridges ”The dude” vill bara bowla och dricka white russians, men råkar dras in i en kidnappnin­gshärva som drivs av girighet och fåfänga. Han är ett obrytt, orörligt objekt som möter egennyttan­s ostoppbara kraft. Filmen kretsar kring en grupp helt orimliga figurer, men flera berättelse­r är relativt rakt tagna ur verklighet­en. Kanske är det därför det absurda klarar av att landa. But hey. That’s just like my opinion, man.

 ?? ARKIVBILD: FRANK WIESE ?? Brödernas stora genombrott kom med ”Fargo” 1996, med Joel Coens fru Frances McDormand i huvudrolle­n.
ARKIVBILD: FRANK WIESE Brödernas stora genombrott kom med ”Fargo” 1996, med Joel Coens fru Frances McDormand i huvudrolle­n.
 ?? ??
 ?? BILD: JOEL RYAN ?? Från vänster Joel Coen, Tilda Swinton, Frances McDormand, Brad Pitt, George Clooney och Ethan Coen vid premiären för ”Burn after reading” 2008. Duon har ett stall med återkomman­de skådespela­re som släpper allt för deras skull.
BILD: JOEL RYAN Från vänster Joel Coen, Tilda Swinton, Frances McDormand, Brad Pitt, George Clooney och Ethan Coen vid premiären för ”Burn after reading” 2008. Duon har ett stall med återkomman­de skådespela­re som släpper allt för deras skull.
 ?? ?? The big Lebowski (1998) med Jeff Bridges som ”The Dude” hamnar på första plats.
The big Lebowski (1998) med Jeff Bridges som ”The Dude” hamnar på första plats.
 ?? BILD: OLIVER LINDKVIST ?? Joel och Ethan Coen har producerat filmer i fyra decennier. GP rankar alla deras 18 gemensamma filmer, från botten till toppen.
BILD: OLIVER LINDKVIST Joel och Ethan Coen har producerat filmer i fyra decennier. GP rankar alla deras 18 gemensamma filmer, från botten till toppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden